hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjvagyon: finisben az átadás

  • adozona.hu

Május 31-i, vagyis holnapi dátummal elszámolják, a jövő hét végéig pedig átadják az államnak a visszalépő tagok vagyonát a magánnyugdíjpénztárak. A határidő tartható, néhány vagyonelemmel viszont lehetnek kisebb problémák - írja a Világgazdaság.

A pénztáraknak május 31-i fordulónapra kell elszámolniuk az államnak a visszalépett mintegy 3 millió pénztártag vagyonával, a vagyont pedig a vonatkozó törvény alapján június 12-ig kell átadniuk a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak (NYAA) -írha a Világgazdaság (VG).

A valódi határidő ennél szűkebb, június 10-e, hiszen a törvényben szereplő dátum valójában pünkösdvasárnapra esik - írja a lap. Ez is tartható egyébként Vízkeleti szerint, bizonyos vagyonelemek átadásával viszont lehetnek még problémák – mondta Vízkeleti Sándor, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) elnöke. Eredetileg ugyanis a vagyonkezelők csak egy Kelernél vezetett számlaszámot kaptak az értékpapírok átadásához, a Keler viszont külföldi részvényeket nem tud befogadni. Ennek a gondnak az áthidalására végül az UniCredit Bankkal állapodott meg az állam, hogy letétkezelőként fogadja a külföldi részvényeket. „Ennek érdekében több mint 30 országban nyitottunk az UniCredit közvetítésével értékpapír- és letéti számlát” – fogalmazott a Világgazdaságnak Borbély László András, az NYAA majdani kezelését végző Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese.

Az ÁKK-nál úgy látják, az összes teher-, per- és kötelezettségmentes pénzügyi eszközt tudják majd venni, természetesen az egyes részletszabályok értelmezése még nem egyértelmű. Lehetnek például olyan értékpapírok, amelyek az alapszabálya kizárja az államot mint tulajdonost, vagy külön engedélyekhez köti az értékesítést vagy visszaváltást.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó átalakulása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Mobiltelefonkészülék-vásárlási keret II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Borravaló a pénztárban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink