hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóvégrehajtás: többezer új ügy hetente

  • MTI

Magyarországon jelenleg mintegy 120 ezer cég ellen folyik adóvégrehajtás, az érintett vállalatok összhátraléka pedig 534 milliárd forint - derül ki a fekelista.hu internetes portál legfrissebb összesítéséből, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján készült.

A végrehajtási eljárások száma nem fogy: annak ellenére, hogy hetente mintegy ötezer cég ügyét lezárják, hasonló számban újabbakkal szemben kell a végrehajtást elrendelni. Sok cég ellen szinte havonta indul új végrehajtás - olvasható a feketelista.hu közelményében.
   
A portál összesítése szerint a vállalkozások teljes adótartozása meghaladja a 2 125 milliárd forintot. Külön probléma, hogy a végrehajtás alá vont cégeknek csaknem háromnegyede gyakorlatilag már nem működik, így kevés az esély a behajtásra.
   
Az adóhatóság adataira hivatkozva hangsúlyozzák: számos intézkedés ellenére romlott a hátralékok behajtási megtérülése; éves szinten számítva a korábbi 28-30 százalékról 23 százalékra mérséklődött.
   
A feketelista.hu portál összeállítást készített arról a kétszáz cégről is, amelyek ellen a legtöbbször indult adóvégrehajtás. Az első tíz "helyezett" mindegyike ellen legalább huszonhatszor indult adóvégrehajtás. A lista kétszázadik helyére sorolt cég neve is tizenháromszor volt olvasható az adóvégrehajtásban elmarasztaltak között. A portál megállapítása szerint a felsorolt cégek túlnyomó része korlátolt felelősségű társaság, és a kétszáz társaság között mindössze egyetlen részvénytársaság található. Feltűnő viszont, hogy felkerült a listára 38 betéti társaság, sőt, közülük három az első tíz között található.
   
A listán az "első helyen" a szekszárdi HB Szerelőipari Bt. áll, amely ellen összesen harmincszor indítottak adóvégrehajtást, 2011 első negyedében már négy alkalommal is. A dombóvári KAPOS-PETROL 2005 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-nél 29, a kaposvári BARBIX 2000 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-nél és a balatonboglári VG KOMPLEX Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nél 28-28 alkalommal kezdeményezett az adóhivatal végrehajtást. Egyaránt huszonhét adóvégrehajtási ügyével szerepel még a lista elején a Paksi Óvárosi Kábeltévé Bt., a kaposvári Natur Arkánum Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a závodi TÉRKŐ CENTER Kereskedelmi Kft.
   
Régiós összehasonlításban számszerűleg és arányában is Pest megyében indult a legtöbb cég ellen adóvégrehajtás. A megye 84.044 cégét figyelembe véve a 18.058 eljárás 21,5 százalékos arányt jelez. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ez az arány 20,6 százalékos; itt 4 731 eljárás van folyamatban.
   
Hevesben a 11 361 működő céggel szemben 2 221 végrehajtás indult (19,5 százalékos arány), Nógrádban szám szerint a legkevesebb, 992 eljárás van folyamatban, ám a cégek számához képest ez az arány 18,7 százalék.
   
Bács-Kiskun megyében 4053 végrehajtás indult, itt 18,1 százalékos az arány. A cégek számához képest a legkevesebb eljárás (8,2 százalék) Győr-Moson-Sopron megyében és Zala megyében (9,7 százalék) indult.
   
A nagyvárosokat tekintve Budapest vezet (bár a 200-as listán csak egyetlen fővárosi cég neve szerepel), ahol a működő 232 622 céghez képest 49 996 adóvégrehajtást regisztráltak, ami 21,5 százalékos arányt jelent.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi kedvezmény érvényesítése önellenőrzéssel

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Telek aktiválása

Nagy Norbert

adószakértő

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink