hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megszűnhet jövőre az egykulcsos adó: költségvetési baki vagy véletlen egybesés?

  • Salgó Andrea
5

A március elején bejelentett Széll Kálmán Terv egyik legfontosabb célja az államadósság csökkentése, de a csomag keretösszege éppen annyi, mint az egykulcsos családi adó rendszer miatt 2012-2014 között kieső költségvetési bevétel. Véletlen egybeesés vagy költségvetési baki a számszerű azonosság? Reális-e az államadósság GDP-arányos csökkentése a következő években? Angyal József okleveles adószakértőt, Békesi László volt pénzügyminisztert és a Nemzetgazdasági Minisztériumot kérdeztük.

A magánnyugdíj vagyon 37 százalékát, összesen ezermilliárd forintot tervez folyó kiadásokra fordítani a kormány. De ezt a keretet – az egykulcsos adó bevezetése és a szuperbruttó felének kivezetése – már 2012-re felemészti. Ezért jövőre további 550 milliárd forintra lesz szükség az egykulcsos adó miatti bevételkiesések pótlására – figyelmeztet Angyal József, hozzátéve, hogy éppen ekkora egyenlegjavulást tartalmaz a Széll Kálmán terv 2012-re.

A szuperbruttó második felének kivezetése hozzávetőlegesen – figyelembe véve az adójóváírás mértékének csökkenését is – plusz 350 milliárd forint bevételkiesést okoz 2013-ban. Ha ezt hozzáadjuk ahhoz az 550 milliárd forinthoz, ami 2012-höz hasonlóan hiányozni fog az államkasszából, akkor megkapjuk a 2013-ra tervezett 900 milliárd forintos költségvetési bevételt. Ugyanez a forgatókönyv 2014-ben is. Magyarán a költségvetésbe tervezett 550 milliárd 2012-ben és 900-900 milliárd forint 2013-2014-ben képes lenne fedezni az egykulcsos adórendszer miatti kasszaihányt.

De ahhoz, hogy az államadósság a jelenlegi 82 százalékról 65-70 százalékra csökkenjen, ugyanekkora forrást különítettek el a Széll Kálmán Tervben rögzített megtakarításokból 2012 és 2014 között – mutat rá Angyal József. Az államadósság 12-15 százalékos lefaragásához szükséges 4 ezer milliárdból ugyanis csak 1,7-re elég a magánnyugdíj vagyon adósságcsökkentésre fordítható kerete, a hátralévő 2,3 ezermilliárdot pedig a reformprogramból tervezi finanszírozni a költségvetés. A megtakarításokból ugyanis jövőre 550 milliárd, 2013-ban 900 milliárd, 2014-ben ugyanennyi forrás keletkezne. Ez a magánnyugdíj-vagyonnal együtt összesen 4 050 milliárd, ami valóban 65-70 százalékos korlátok közé szorítaná az államadósságot, de Angyal József szerint így nem maradna forrás az egykulcsos adó miatti bevétel-kiesés ellensúlyozására.

A levezetett számítások az okleveles adószakértő szerint azt is jelenthetik, hogy a tervezett megtakarítások és költségvetési bevételek nem elegendőek az egykulcsos adó bevezetése miatt kieső bevétel és az államadósság csökkentésének egyidejű finanszírozására – mutat rá Angyal József. Miután a kormány egyértelműen elkötelezte magát az államadósság csökkentése mellett, a tervszámok alapján 2012-től megszűnhet az egykulcsos adó – vetíti előre.

Az államadósság csökkentése Angyal József szerint egyelőre inkább kommunikációs trükknek tűnik.

Amennyiben kíváncsi arra, hogy Békesi László volt pénzügyminiszter szerint irreális a bruttó államadósság GDP-arányos csökkentése, olvassa el a hvg.hu cikkét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (5)
igyan

A 16%-os adókulcs azoknak kedvezett jobban akiknek290ezer Ft bruttó bérük van.Na akkor honnan került oda?Válasz:a kis keresetűektől vették el,még pediglen az adójóváírás csökkentésével.Minden szentnek maga felé hajlik a keze,ugyanis akik ezt a törvényt megszavazták,mind-mind kivétel nélkül a 290 ezer Ft bruttó jövedelem(nem munkabér-mert nem végeznek annyival több "munkát") többszörösét kapják az állami kasszából.Na, erre varrjál sapkarózsát:)
Nem vicces: siralmas amit tettek az egykulcsos adó bevezetésével,ez volt a mézesmadzag,csak stikában megvonták az adójóváírást.Ha ezt a választások idején bezengték volna,bizony nem lett volna ekkora szavazótábora a Fidesznek.Már megint az orruknál fogva vezetik a húzó réteget.

nógrádi Istvánné

Köszönhető a sok felelőtlen és csodaváró embereknek ez a tejhatalom, ennek nem lett volna szabad megtörténni mert még rajtuk kívül is élnek legalább olyan Magyarok mint amilyenek ők ha nem rendesebbek.Úgy gondolom,nem az lenne a sor rend amit eddig csináltak és fognak, mert nem az a baj hogy változtatni akarnak a rendszereken csak át kell gondolni a hatásokat és a lehetőségekből a jobbat kihozni.Az átgondolatlan kapkodások nagyon sok pénzbe kerülnek,persze őket nem olyan érzékenyen érinti mit a lakosság nagy részét.Örökké a kétharmadra hivatkoznak, persze ez nem elég érv.Minden politikusnak úgy kellene tenni mint a jó háziasszony fontossági sorrend.A semmiből nem lehet és kölcsönöket sem lehet halmozni a lehetőségeket kell ki aknázni és azon kell dolgozni .Az emberek türelme is véges és akkor megtörténhet az hogy lázadni fognak ami senkinek sem jó.Tehát úgy kell az országot vezetni, hogy mindenkinek a lehetőségből a legjobb legyen a kapkodás sietés nem visz a jó megoldások irányába.

Böbe Nagyi

Senki nincs, aki megállítaná ezt az ámokfutást? Emberek ébredjetek már fel!! Mi lesz a gyerekeinkkel és az unokáinkkal? Milyen jövőt szánnak nekik ezek a milliós jövedelmű rablók?

akárki

Ez a kormány alkalmatlan, kimeríti a hazaárulás fogalmát, bűnhődjenek meg érte!!!! Minden tettük vérlázító!

FENTE LEVENTE

Kormány már többször is elismerte,hogy alkalmatlan a kormányzásra.Egy átmeneti szakmai kormány kell,akik távol lennének a politikától.Ellenkező esetben mély szakadékba fog zuhanni országunk a pártfegyelemtől,az unalmas 1 vonaltól.Minek a kormányba annyi politikus ha úgy is mindig egyet akarnak?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink