hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kisebb jövedelem: az adójóváírás csökkentése hogyan kompenzálható?

  • MTI

Az igazi probléma a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége szerint, hogy a munkavállalók háromnegyedének csökkent a nettó keresete, és ami most történik, az nem béremelés, hanem kompenzáció, ami nem jelent keresetnövekedést a tavalyi évhez képest, miközben az árak elrohantak.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke szerint az adórendszer változása - ezen belül az adójóváírás csökkentése - lyukat ütött a béreken. Az érdekképviseleti vezető a bértárgyalásokról és az áprilisi nemzetközi szakszervezeti demonstráció előkészületeiről tartott rendezvény előtt újságíróknak elmondta: hiányolják az egyeztetést a kormány és a szakszervezetek között. Ezért is tartják fontosnak, hogy április 9-én, az Európai Szakszervezeti Szövetség hagyományos akciónapján, melyet az idén Budapesten tartanak, ne csak a szakszervezeti tagok, hanem mások is, minél többen vegyenek részt.
    "
Meg kell mutatnunk, hogy itt van egy nagy, egyébként csendes tömeg", van támogatottságuk a szakszervezeteknek, "van tömeg mögöttünk" - mondta Pataky Péter, jelezve: a demonstráción a magyar szakszervezetek mellett az Európai Unió országaiból érkező szakszervezet képviselői is részt vesznek. Az MSZOSZ elnöke kitért a Széll Kálmán Tervre is. Ezzel kapcsolatosan azt mondta: teljesen egyetértenek azzal az eredeti kormányzati tervvel, hogy az adózó, valódi munkahelyek számát növelni kell, ám amiről most hallanak, az a közfoglalkoztatásról szól, "az pedig nem állandó, tisztes megélhetést biztosító munkahely".
   
"Ha komolyan vesszük, hogy a Széll Kálmán tervben büntetni akarják az éppen munka nélkül maradókat, vagy büntetik a betegeket, a rokkantakat, és ők lesznek a bűnbakok, ahelyett, hogy arra mutatnának rá, hogy mitől lesznek új munkahelyek Magyarországon, akkor azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos demonstráció" - fogalmazott Pataky Péter.   

Svajda József, az MSZOSZ dél-dunántúli régiós és Somogy megye szakszervezeti vezetője a tervezett demonstráció kapcsán elmondta: soha ilyen nagy érdeklődés nem volt még a régióból, több százan jelezték részvételüket az egyes megyékből, hogy ezzel is kifejezzék a szociális jogok melletti kiállásukat. A régiós szakszervezeti vezető a dél-dunántúli munkavállalók helyzetéről szólva közölte: megpróbálták ellensúlyozni az adóreform okozta bércsökkenést, és a béren kívüli juttatások terén is tudtak javítani. "De ezzel is csak nullára tudjuk írni a veszteséget" - mondta Svajda József, hozzáfűzve, hogy a térségben a bérek mintegy 25 százalékkal maradnak el a fővárosiaktól, és a különbség várhatóan tovább nő.
 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Nyugta

Nagy Norbert

adószakértő

Építőipari projekt elszámolása

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs