hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Példátlan érvelés a magánnyugdíjpénztári tagdíjak eltérítésére

  • lapszemle

Veszélyben a nyugdíjak kifizetése - ezzel is magyarázza a Fidesz a magánpénztári járulékok eltérítését -, noha az utóbbi években ez a kérdés egyszer sem merült fel komolyan, hisz a 13. havi nyugdíj bevezetése után éppen a mostani kormány javasolta a tizennegyedik havi ellátás bevezetését.

A nyugdíjak kifizetését az állam és a költségvetés garantálja, eddig soha nem fordult elő, hogy az alap hiánya miatt csökkentették volna a nyugdíjakat, így nem áll meg az az érvelés, hogy a magánpénztárak léte a nyugdíjak kifizetését veszélyeztetné, írja a Napi Gazdaság. A Nyugdíjbiztosítási Alapból a legfrissebb adatok szerint 2,989 millió nyugdíjas kap valamilyen ellátást, az idén összesen 2909 milliárd forint értékben - ez a GDP mintegy 11 százaléka. (Egy ember több címen is kaphat nyugdíjat, így a 2,9 millió ellátás nem tükrözi pontosan a nyugdíjasok számát.)

Közkeletű tévedés, hogy a nyugdíjakat az állami költségvetéstől független alapból fizetik - míg korábban lehet, hogy volt értelme e különbségtételnek, mára okafogyottá vált, ugyanis a nyugdíjalap az államháztartás szerves részévé vált. Az alap irányítása már teljes mértékben kormányzati feladat és önálló vagyonnal sem rendelkezik, míg a kilencvenes évek második felében voltak erre kísérletek - igaz, csúfos kudarccal záródott a tb-önkormányzatiság, illetve az általuk folytatott vagyonkezelés. Mára azonban a nyugdíjalap nem más, mint a központi államháztartás egy zsebe, amelynek gazdálkodásáért az állam felel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink