hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kiskapuk a most kihirdetett adótörvényekben

  • dr. Marosi Andrea

Péntek 13-án kihirdették az évközi adóváltozásokat. Néhány adózónak ez szerencse napja lesz, mivel néhány kiskapu bekerült a törvényszövegbe. A kiskapu legális adóelkerülést jelent, amikor nem sikerül maradéktalanul megvalósítani a jogalkotói szándékot. Két ilyen kiskaput mutatok be.

Végkielégítés 98 százalékos különadója

A jogalkotó részéről és a médiából is folyamatosan azt hallottuk, hogy a kétmillió forint feletti végkielégítések esnek különadó alá. A törvényszövegéből viszont nem ez következik. A kétmilliós értékhatárt ugyanis külön-külön kell vizsgálni a 60 napon túli illetve a 60 napra számított összegnél. Így például, ha valaki havi 1,5 milliós fizetésnél 4 havi végkielégítést kap, akkor a különadó alapja 2 millió forint lesz: 60 napon túli 3 millióból 1 millió és a 60 napra számított 3 millióból is 1 millió forint a különadó alapja. Tehát akár 4 millió forintig is különadó-mentes a végkielégítés.

Pálinkafőzés

A jogalkotó részéről és a médiából is folyamatosan azt hallottuk, hogy 50 literig adómentes a pálinka (pontosabban párlat) főzés. A jogszabály szerint viszont sem a készüléket sem a főzést nem kell bejelenteni, kötelező nyilvántartást sem kell vezetni. Ez azt jelenti, hogyha valaki naponta 50 liter párlatot főz, akkor nem ellenőrizhető, hogy túllépte-e az 50 litert. A nyakló nélküli párlatkészítés szeptember 27-én kezdődhet. Ennek megálljt az EU parancsolhat, mivel ez a jogszabályrész megítélésem szerint ellentétes a csatlakozási szerződésünkkel és az EU jövedéki szabályaival is.

Angyal József okleveles adószakértő

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Súlyos fogyatékosság miatti adókedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Készenlét pótlékai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close