hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kiskapuk a most kihirdetett adótörvényekben

  • dr. Marosi Andrea

Péntek 13-án kihirdették az évközi adóváltozásokat. Néhány adózónak ez szerencse napja lesz, mivel néhány kiskapu bekerült a törvényszövegbe. A kiskapu legális adóelkerülést jelent, amikor nem sikerül maradéktalanul megvalósítani a jogalkotói szándékot. Két ilyen kiskaput mutatok be.

Végkielégítés 98 százalékos különadója

A jogalkotó részéről és a médiából is folyamatosan azt hallottuk, hogy a kétmillió forint feletti végkielégítések esnek különadó alá. A törvényszövegéből viszont nem ez következik. A kétmilliós értékhatárt ugyanis külön-külön kell vizsgálni a 60 napon túli illetve a 60 napra számított összegnél. Így például, ha valaki havi 1,5 milliós fizetésnél 4 havi végkielégítést kap, akkor a különadó alapja 2 millió forint lesz: 60 napon túli 3 millióból 1 millió és a 60 napra számított 3 millióból is 1 millió forint a különadó alapja. Tehát akár 4 millió forintig is különadó-mentes a végkielégítés.

Pálinkafőzés

A jogalkotó részéről és a médiából is folyamatosan azt hallottuk, hogy 50 literig adómentes a pálinka (pontosabban párlat) főzés. A jogszabály szerint viszont sem a készüléket sem a főzést nem kell bejelenteni, kötelező nyilvántartást sem kell vezetni. Ez azt jelenti, hogyha valaki naponta 50 liter párlatot főz, akkor nem ellenőrizhető, hogy túllépte-e az 50 litert. A nyakló nélküli párlatkészítés szeptember 27-én kezdődhet. Ennek megálljt az EU parancsolhat, mivel ez a jogszabályrész megítélésem szerint ellentétes a csatlakozási szerződésünkkel és az EU jövedéki szabályaival is.

Angyal József okleveles adószakértő

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink