hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Még nem rohannak haza Szlovákiából a magyar cégek

  • MTI

Kétséges, hogy a társasági adóváltozások miatt tömegesen térnének haza a Szlovákiában bejegyzett magyar társaságok - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán.

Az újság azt állítja, hogy a szerkesztőség a múltban már többször is megpróbálta feltérképezni, hol működnek a 2004-es szlovákiai adóreform után állítólag százával beáramlott magyarországi cégek, de ezek nyomát még a határ menti városokban sem igazán találta. Például a cégjegyzékben ugyan vezetett révkomáromi magyar cégek döntő többsége esetében még telefonszámot sem találtak, a vállalkozások hivatalos székhelye sokszor csak egy családi ház volt. Egy budapesti vállalkozó, aki közel négy éve működtet üzleti és közvetítői társaságot a Csallóközben, a lapnak úgy fogalmazott: az ígéreteket óvatosan kell kezelni. "Többször hirdettek már reformokat Magyarországon, az ígéreteknek pedig se vége, se hossza" – mondta.
   
"Mindenképp kivárom az ide vonatkozó törvények módosítását, ám még ha bevezetik is a 16 százalékos adókulcsot, meggondolom, hogy a 3 százaléknyi különbözet miatt áttegyem-e a vállalkozásom székhelyét Magyarországra. Ugyanis számolni kell a további (...)kötelezettségekkel is, mint például a forgalmi adó" - fejtette ki a vállalkozó. Hozzátette, Romániában már korábban bevezették a 16 százalékos adót, ami épp az illetékek miatt végül 19-20 százalékra emelkedett.
A következő, Szlovákia mellett szóló érv a jóval egyszerűbb, konszolidáltabb társadalombiztosítási rendszer. Úgy vélem, Magyarországon e téren nem számíthatunk átfogó reformra. Sok megtakarítást eredményezett számomra, hogy közel négy éve Szlovákiában adózom, s minthogy kisvállalkozásról van szó, az ígért háromszázaléknyi különbség egyelőre nem annyira vonzó számomra, hogy a hazatelepülés gondolatával foglalkozzak. Kivárom, míg ezek az elképzelések törvények szintjén jelennek meg" - mondta a magyar vállalkozó. Szlovákia előnye az euró, az eurózóna fizetőeszköze sem tette túl drágává a szlovák munkaerőt, hiszen az országos átlagbér 744,50 euró, ami 280 forint/euró árfolyamon megfelel a magyar átlagnak - olvasható az Új Szóban.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink