hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyílt levélben tiltakoznak az adótanácsadók Orbánnál

  • MTI

Nyílt levélben tiltatkoznak a miniszterelnöknél az adótanácsadók a "piaci viszonyoknak megfelelő díjazás" kapcsán életbe lépett szabályozás ellen.

Az Adótanácsadók Egyesülete azért fordult nyílt levélben Orbán Viktorhoz, mert ez  évtől - minden szakmai és gazdasági érdekképviselet tiltakozása ellenére az előző kormány intézkedése nyomán - a magyar vállalkozók által fizetendő járulékok és személyi jövedelemadó megállapítása teljesen új szabályok alapján történik Az új szabály szerint a járulékok alapja nem a vállalkozó által ténylegesen felvett díj, hanem az általa személyesen folytatott tevékenységnek megfelelő - az úgynevezett piaci viszonyoknak megfelelő díjazása. Az egyesület azt írja: véleményünk szerint ez a díj megállapíthatatlan, s adott esetben egy meg nem kapott díjazás a járulékszámítás alapja.

Ha osztalékfizetés is történik, akkor az szja-t is az a előbb említett érték után kell megállapítani. Ha osztalékfizetés ugyan nem történik, de a vállalkozás, ha akarna, fizethetne osztalékot, akkor ezután a jóvá nem hagyott - szándéka szerint beruházásra fordítandó -, és ki nem fizetett, magyarán nem létező "jövedelem" után 27 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetni - áll a levélben.

A szakértők azt írják: a "piaci viszonyoknak megfelelő díj" nevével ellentétben nem a piacon alakul ki, hanem: számítandó. "Ez a piacgazdásági logikától teljesen idegen, bürokratikus eljárás. Ráadásul a számítás egy homályos, képlékeny módszertan alapján végzendő, ami a legnagyobb fokú jogbizonytalanságot okozza"- vélik. Az egyesület azt is jelzi, hogy bár korábban az Alkotmánybírósághoz fordult, beadványunkat eddig még nem bírálták el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Megbízási díj

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Meghosszabbított gyes

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szemüveg mint munkáltatói juttatás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close