hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyílt levélben tiltakoznak az adótanácsadók Orbánnál

  • MTI

Nyílt levélben tiltatkoznak a miniszterelnöknél az adótanácsadók a "piaci viszonyoknak megfelelő díjazás" kapcsán életbe lépett szabályozás ellen.

Az Adótanácsadók Egyesülete azért fordult nyílt levélben Orbán Viktorhoz, mert ez  évtől - minden szakmai és gazdasági érdekképviselet tiltakozása ellenére az előző kormány intézkedése nyomán - a magyar vállalkozók által fizetendő járulékok és személyi jövedelemadó megállapítása teljesen új szabályok alapján történik Az új szabály szerint a járulékok alapja nem a vállalkozó által ténylegesen felvett díj, hanem az általa személyesen folytatott tevékenységnek megfelelő - az úgynevezett piaci viszonyoknak megfelelő díjazása. Az egyesület azt írja: véleményünk szerint ez a díj megállapíthatatlan, s adott esetben egy meg nem kapott díjazás a járulékszámítás alapja.

Ha osztalékfizetés is történik, akkor az szja-t is az a előbb említett érték után kell megállapítani. Ha osztalékfizetés ugyan nem történik, de a vállalkozás, ha akarna, fizethetne osztalékot, akkor ezután a jóvá nem hagyott - szándéka szerint beruházásra fordítandó -, és ki nem fizetett, magyarán nem létező "jövedelem" után 27 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetni - áll a levélben.

A szakértők azt írják: a "piaci viszonyoknak megfelelő díj" nevével ellentétben nem a piacon alakul ki, hanem: számítandó. "Ez a piacgazdásági logikától teljesen idegen, bürokratikus eljárás. Ráadásul a számítás egy homályos, képlékeny módszertan alapján végzendő, ami a legnagyobb fokú jogbizonytalanságot okozza"- vélik. Az egyesület azt is jelzi, hogy bár korábban az Alkotmánybírósághoz fordult, beadványunkat eddig még nem bírálták el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink