hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megemelt nyugdíjkorhatár: aláírásgyűjtés a felülvizsgálatért

  • MTI

Aláírásgyűjtést indít a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a megemelt nyugdíjkorhatár felülvizsgálatára - mondta Galló Istvánné, a PSZ elnöke.

Az aláírásgyűjtő íven azok támogatását várják, akik egyetértenek azzal, hogy az Országgyűlés tárgyalja újra a nyugdíjkorhatár 62 évről 65 évre történő emelését. A kezdeményezéshez a bölcsődei dolgozók és a rendvédelmi képviseletek is csatlakoztak.
   
A szakszervezeti vezető elmondta, az Országos Választási Bizottság az aláírásgyűjtő ívet hitelesítette, mostantól hatvan nap áll rendelkezésre az aláírások összegyűjtésére. Ahhoz, hogy az Országgyűlés kötelezően tárgyalja, ötvenezer érvényes aláírást kell összegyűjteni - tette hozzá.
   
Galló Istvánné közölte: a kezdeményezés bölcsődei dolgozóktól indult, a 65 éves korhatár bevezetése ugyanis főként az óvónőknél, dadusoknál jelenthet problémát. Nem biztos, hogy hároméves gyermekekből álló 25 tagú  csoportot maradéktalanul el tudnak látni 65 évesen - jelezte. Gondként jelölte meg azt is, hogy túl gyorsan akarják bevezetni a megemelt korhatárt, s nem lenne elegendő felkészülési idő.
   
A tavaly elfogadott jogszabály értelmében fokozatosan 62-ről 65 évre emelkedne az öregségi nyugdíjra jogosító korhatár, azonban az 1952. január 1-je előtt születettek esetében marad a betöltött 62. életév. Az előző kormány ezt a lépést azzal indokolta: a nyugdíjrendszer hosszabb távú fenntarthatósága szempontjából elkerülhetetlen, hogy a várható élettartam emelkedésével párhuzamosan, a nyugdíjkorhatár is emelkedjen.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink