hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki kapja az 1 százalékot, ha nem az egyház?

  • adozona.hu
3

Május 20-ig adhatják postára az adóbevallásunkat az érintettek, s ennyi idő van arra is, hogy az 1+1 százalékos felajánlásról döntsenek az adózók.

Bevallásukkal együtt az adózók nyilatkozhatnak az 1+1 százalék felajánlásáról is. A 2008-as évre vonatkozó adatok szerint az 1 százalék felajánlására jogosultak csupán 49 százaléka élt ezzel a lehetőséggel, ami azt jelenti, hogy bár 33 milliárd felett rendelkeztek az adózók, de csak 18 milliárdot ajánlottak fel – mondta nemrég egy sajtótájékoztatón Kriskó Csaba, az APEH bevallási főosztályának vezetője, hozzátéve akkor azt is, bíznak benne, hogy idén többen élnek ezzel a 14 éve létező állampolgári jogukkal.

A százalékokkal kapcsolatos nyilatkozatok többféleképpen is benyújthatók. Történhet ez többek között lezárt borítékban a bevalláshoz mellékelve, munkáltatói adómegállapítással, elektornikus úton űrlapként vagy az egyszerűsített bevallás részeként a 0953-as nyomtatványon, s persze postázható is.

Érdemes még azt is tudni, hogy egyik 1 százalékunkat az általunk választott civil szervezetnek adjhatjuk, míg a másikat valamely egyház vagy a költségvetési törvényben meghatározott célra, a "kiemelt előirányzat" nevet viselő tétel javára adományozhatjuk. Az idei évben a kiemelt költségvetési előirányzat címszó alatt két tételt találhatnak az adózók: az egyik a parlagfű mentesítési feladat, a másik pedig a Nemzeti tehetség Program. Utóbbiak - a százalékunkról rendelkező papíron feltüntetendő - tecnikai számai ebben a listában találhatóak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (3)
Tyty

Én tavaly a gyermekszegénység ellen adtam 1%-ot, de idén erre már nem lehetett. Remélem ezt azt jelenti, hogy már nincsenek szegény gyerekek ebben az országban....maradt a parlagfű.

Lackó52

Valóban nem ad választ, de ezt már kezdjük megszokni ezen a szájton.

Én úgy tudom, hogy akik nem rendelkeznek, azok 1%-át is az egyházak kapják a többiek felajánlásainak arányában. Ezért én be szoktam írni valamelyik állami előirányzatot. Igaz, azt a pénzt meg ellopják...:(

egyszazalek

A címben szereplő kérdésre nem ad választ a cikk. Mi történik akkor, ha valaki nem rendelkezik az egyházak 1%-val? Hova kerül az a pénz ilyenkor?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink