hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Osztalékmentesség felszámolása, adómentes juttatások - mibe bíznak a cégek?

  • dr. Marosi Andrea

Járulékterhek csökkentése, osztalékmentesség felszámolása és adómentes étkezési jegyek - néhány az elmúlt időszakból válogatott politikusi ígéretekből. Induló cégeket kérdeztünk, melyik párt "vállalkozásbarát" programjával tudnak leginkább azonosulni.

„Magyarország szélhámosainak felével már találkoztunk, a másik felére meg nem vagyunk kíváncsiak” - mondta Cseh Péter, a találmányaihoz 2,5 éve befektetőt kereső Smartii Team marketingese. Az ITDH által szervezett kockázati tőkefórumon bemutatkozó cégvezető ezzel elsősorban nem a kampányoló politikusokra, hanem a befektetőkre utalt, akikkel a legnagyobb gond szerinte, hogy nem értik általában egy találmány vagy fejlesztés menetrendjét, és úgy elég nehéz megmondani a megtérülést, a pénzügyi/költség/működési alapadatokat, ha a prototípusteszt értelmét is magyarázni kell. Enélkül még saccolni se nagyon lehet - hangsúlyozta. A cég egyik találmánya CO2 Capture névre hallgat, lényege, hogy képes olyan anyagot kikeverni, amely elnyeli a szén-dioxid-ot , ezáltal környezetvédelmi hatása jelentős.

Az üzleti angyalok, akiknek a cég bemutatta a megoldásait, általában továbbküldték a kockázati tőkésekhez, mondván, túl nagy falat ez nekik, majd később a kockázati tőkések úgy ítélték meg, a találmány túl korai fázisban van, talán majd egy üzleti angyal lesz az, akit a vállalkozás keres. "Akivel megállapodtunk, és elveinkből engedve az ő székhelyén folyik a fejlesztés, ezért egy 2 hónapra tervezett fejlesztési fázis immár 9-ik hónapja tart, pénz egyelőre az ablakban" - vázolta Cseh.

De ígéretekből egyébként sincs hiány, kampányidőszakban a pártok  előszeretettel licitálnak egymásra, ha a vállalkozások finanszírozását megkönnyítő, az adórendszert egyszerűsítő intézkedésekről van szó. Cseh Péter szerint nem lehet követni, ki mit ígér, de a legvalószínűbbnek a munkavállalók járulékterheinek a Fidesz által ígért, négy év alatt további 4 (2011-ben és 2012-ben 1-1, 2013-ban 2) százalékos mérséklését tartja azzal együtt, hogy szerinte nem ez lesz a legérzékelhetőbb változások egyike, ha meg is valósul. Úgy véli, a gazdaság fejlődésére az hatna leginkább, ha a megtermelt profitot, illetve az eredménytartalék egy részét adókedvezménnyel visszaforgatnák a kijelölt hazai ágazatokba.

A  cikk folytatását a hvg.hu-n olvashatja.
 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-jd

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Megváltozott munkaképességű dolgozó pótszabadság arányosítása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink