hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsalók: szigorúbb büntetést szeretnének Németországban

  • dr. Marosi Andrea

A legutóbbi adócsalási botrány után az adócsalók szigorúbb megbüntetését tervezi a német kormány.

A Financial Times Deutschland szerdai értesülése szerint a liberálisokkal közösen kormányzó konzervatívok olyan törvénymódosítást készítenek elő, amely lehetővé teszi, hogy az adócsalók akkor se mentesüljenek a büntetés alól, ha az elkövetett vétséget maguk jelentik be a hatóságoknak, és készek utólag befizetni az adóhátralékot. A hatályos jogszabályok ugyanis lehetővé teszik, hogy az adócsalást elkövetőket ne érje büntetés, ha "önfeljelentést" tesznek, még mielőtt vétségükre fény derül.
   
A nagy vihart kiváltott adócsalási botrány január végén robbant ki, amikor egy informátor olyan DVD-lemezt ajánlott fel az államnak megvételre, amely 1500, svájci bankszámlával rendelkező, állítólagos adócsaló adatait tartalmazta. Angela Merkel kancellár és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter utasítására a hatóságok 2,5 millió euróért megvásárolták a lemezt, és az illetékes szervek azóta több vizsgálatot indítottak. A történtek nyomán az utóbbi hetekben több mint 11 ezren éltek az "önfeljelentés" lehetőségével, jelezve, hogy készek befizetni adóhátralékukat. A Financial Times Deutschland úgy értesült, hogy ily módon több mint 1 milliárd euró folyhat be az államkasszába.
   
Az adócsalási botrány heves politikai és jogi vitákat váltott ki. Sokan helytelenítették, hogy a kormányzat az adócsalók elleni harc érdekében olyan közönséges bűnözővel paktál le, aki lopott adatokat árusít. Ugyanakkor mind erőteljesebben hangzott el az a követelés is, hogy szüntessék meg az adócsalók számára bizonyos esetekben biztosított büntetlenséget.
   
Értesülések szerint a kormánypártok - mindenekelőtt a konzervatívok - ennek kívánnak eleget tenni a törvénymódosítás tervével. Általános vélekedés szerint ugyanis a megrögzött adócsalók többsége a büntetlenséget az adócsalási stratégia szerves részének tekinti. Ezért a tervezet előirányozza, hogy az önkéntes jelentkezés, illetve az utólagos adóbefizetés lehetőségét vagy teljesen megszüntetnék, vagy pedig minimálisra csökkentenék azt az időintervallumot, amelyen belül az adócsaló még jogi következmény nélkül vallhatja be vétségét.
   
Az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párt mindenfajta mentesség megszüntetése mellett foglalt állást. Sigmar Gabriel pártelnök az újságnak azt nyilatkozta: az adócsalóknak nem kedvezmény jár, hanem börtön.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Céges autó magánhasználatra

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Többes jogviszony, bejelentés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink