hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Merkel adót csökkent Németországban

  • MTI

Csatát nyert Angela Merkel kancellár, a német parlament ugyanis pénteken jóváhagyta az új kormány első adócsökkentési programját. Ennek keretében a családok, a vállalatok és a szállodák jövőre 8,5 milliárd euró adócsökkentésben, illetve támogatásban részesülnek.

A Bundestag, azaz az alsóház korábbi támogatása utána felsőház, a Bundesrat döntését hetekig tartó alkudozás előzte meg, és a gazdasági növekedés felgyorsítását elősegíteni hivatott törvény tervezetének elfogadása az utolsó pillanatig bizonytalan volt. Több tartomány ugyanis a leghatározottabban szembehelyezkedett az adócsökkentési programmal, azt hangoztatva, hogy emiatt a helyi kormányzatok létfontosságú bevételektől esnek el. A legerősebb ellenkezők között három konzervatív irányítású tartomány, Szászország, Schleswig-Holstein és a Saar-vidék voltak, közülük az első kettő végül megszavazta a törvényjavaslatot. Saar-vidék azonban elutasította azt.
   
A január 1-én törvényerőre emelkedő adócsökkentési program haszonélvezői a családok, minthogy  a gyermekgondozási segély az eddigi 6024 euróról évi 7008 euróra emelkedik. A gyermekek után járó támogatás havi összege 20 euróval emelkedik. Adókönnyítésekben részesülnek a vállalatok, és csökken az örökösödési adó, míg a szállodák az áfa mérséklése által jutnak többlet jövedelemhez.
   
Szakértők szerint a pénteken jóváhagyott adócsökkentési program az államnak, illetve a tartományoknak évente több milliárd euró bevételcsökkenést jelent. A kormány azonban azt reméli, hogy a az adósságokból finanszírozott  csökkentés - akárcsak a későbbre előirányzott hasonló intézkedéseknek  - a növekedést ösztönző hatásuk lesz.
   
Az ellenzék elutasítja ezt a programot, mert elhibázottnak és drágának tartja. Valójában nem a növekedés gyorsulása, hanem az állam eladósodásának növekedése várható. Hasonló véleményt fogalmazott meg több neves szakértő is.
   
Megfigyelők szerint a pénteki szavazás Angela Merkel kancellár és az általa vezetett konzervatív-liberális kormány győzelmét jelenti.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Rendezvénybelépő elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink