hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vagyonosodási vizsgálat: milliókat spórolhat az új kalkulátorral

  • adozona.hu

A vagyongyarapodási kalkulátor segít az idősoros mérleg összeállításában, másrészt ellenőrzési célokat is szolgál. Ha időben elkészíti, milliókat spórolhat vele.

Vagyonosodási kalkulátor
Számolja ki!

Kétféle idősoros mérleget lehet készíteni. Az egyik a személyi jövedelemadó törvény 10.§ (1) bekezdésében hivatkozott, 5. számú mellékletében leírt pénztárkönyv alapnyilvántartás. Ez „utólagosan ellenőrizhető módon” tartja nyilván a bevételeket és a kiadásokat. A bevétel fogalma megfelel az Szja törvény 4.§ (2) bekezdésének, a kiadás (vagyon) fogalma megfelel az Illetéktörvény 102.§ (1) bekezdésének.

Az adóhatóság a gyakorlatban az adózó „pénztárcája” szemszögéből vizsgálja kizárólag a készpénzes bevételeket és kiadásokat. A bankszámláról készpénz felvételt tekinti „igazi” bevételnek, a bankszámlára befizetést „igazi” kiadásnak. Készpénzforgalmi mérlegéhez határozataiban jogszabályi hivatkozást nem csatol! A pénztárkönyv alapnyilvántartás alapfeltevése, hogy a készpénz és számlapénz közötti mozgás nem jár vagyonváltozással.

Az APEH módszere szerint viszont a készpénz és számlapénz közötti mozgás vagyonváltozással jár. A matematikai logika szabályai szerint a két módszer kölcsönösen kizárja egymást. A kalkulátor sszehasonlítja a két módszer szerint készített idősoros pénzforgalmi mérleget. Jelentős eltérés akkor adódhat, ha a bankszámlára utalt bevételek, kiadások felhasználása időben jelentősen eltér a bankszámla mozgás időpontjától. A „készpénz-egyenleg” módszer a bevételeket a tényleges időpontjukhoz képest későbbre, a kiadásokat korábban számolja el. Így fiktív forráshiány keletkezhet. A kalkulátor alkalmas ennek kimutatására is, így adott esetben milliókat spórolhat meg vele.

Hogyan használjuk a kalkulátort?

Évenként számolhatjuk ki a forráshiányt (becsült adózatlan adóalapot). Meg kell különböztetnünk az 1. évet a további évektől. Először jelöljük meg vizsgált évként az 1. évet. Adjuk meg az okirattal alátámasztható készpénz-nyitó összeget és a bankszámla január 1-i nyitó egyenlegét. Ebből a kalkulátor kiszámítja az első sort, a nyitó egyenleget. Azonnal tapasztalhatjuk az első eltérést a pénztárkönyv alapnyilvántartástól: az APEH-módszer nem számol a bankszámlán lévő nyitó értékkel. Ezt követően időrendi sorrendben adjuk meg a bevételek-kiadások megnevezését és összegét. Az APEH-módszer miatt el kell különíteni egymástól a készpénzes és utalásos tételeket. Ha például 15 millióért eladtunk egy ingatlant, amiből 2 milliót készpénzben, 13 milliót átutalással egyenlít ki a vevő, akkor ezt két sorban kell felvinni. Meglepetéssel fogjuk tapasztalni, hogy az APEH-módszer a 13 milliót nem tekinti bevételnek, mint ahogy a bankszámlára utalt munkabért sem. (akkor veszi figyelembe bevételként, ha majd felvesszük készpénzben a bankszámláról).

A megnevezésnek megfelelően a kalkulátor elhelyezi az összeget a bevétel vagy a kiadás oszlopba, vagy egyikbe sem. Erre példa a saját bankszámlára befizetés. A pénztárkönyv alapnyilvántartás szerint ez úgynevezett átvezetés, az APEH-módszerben kiadás. Ha az egyenlegben negatív előjel alakul ki, akkor ez kerül megállapításra „becsült adóalapként”. Ezt az összeget a következő sor bevételi oldalán kell szerepeltetni, mivel ez adózatlan bevételnek számít. Ha befejeztük az évet, akkor az év végi záró egyenleg lesz a következő év nyitó egyenlege. Ha a forráshiány év közben merült fel, akkor a következő évi egyenleg mindig pozitív!

Angyal József okleveles adószakértő, igazságügyi adó- és járulékszakértő

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink