hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Örökösödési adó lakásrész után és áfás tevékenység közhasznú szervezetél

  • adozona.hu

Mikor áfamentes a kutyakiállításra fizetett nevezési díj? Mennyi adót kell fizetni egy lakóház egyharmincad része után? Olvasóink kérdéseire Vira Sándor, a Saldo Zrt. adószakértője válaszol.

Van egy közhasznú társadalmi szervezet, melynek a tevékenységi köre: kutya kiállítások szervezése, kutya kiképzés és az egyesület tagjai minden évben tagdijat fizetnek, ami áfamentes. A kutyakiállításra nevezési díjat fizetnek ami körül megoszlanak a vélemények, hogy áfás-e, vagy áfa-mentes? A

A társadalmi szervezet által a tagdíj fejében a tagok felé nyújtott szolgáltatása adómentes az Áfa tv. 85. § (1) bek. l) pontja alapján akkor, ha a társadalmi szervezet céljai megfelelnek a hivatkozott jogszabályi hely lb) pontjában megfogalmazottaknak. Sajnálatosan nem tudom a kutya kiképzést és a kiállítást e céloknak egyértelműen megfeleltetni, így a tagdíj csak akkor adómentes ha az Önök el tudják fogadtatni az adóhatósággal, hogy a tevékenységük szakmai, vagy hagyományőrző tevékenységet illetve egyéb felsorolt célt szolgál.A hivatkozott rendelkezés csak azon tevékenységet tekinti adómentesnek, amit kizárólag a kötelezően fizetendő tagdíjból látnak el, így az Önök által említett szolgáltatások érdekében beszedett díjak adókötelesek, mivel a kiállítást nem kizárólag a kötelező díjból finanszírozzák. 

Örököltem egy lakóház eladásából édesanyám halála után, illetve jogán 130 ezer forint, a ház értékének 1/30-ad részét. Gondolom, önadózóként be kell  vallanom. Mennyi adót rónak ki erre az össszegre?

A kérdésre csak akkor lehet válaszolni, ha megadja az ingatlan öröklésének, és az értékesítésének az időpontját, valamint az öröklési illeték kiszabásának alapjául szolgáló értéket.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas osztaléka

Széles Imre

tb-szakértő

Fejlesztési tartalék felhasználása – ingatlan

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink