hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cafeteria: kell-e eho-t fizetni az önkéntes nyugdíjpénztári befizetés után?

  • adozona.hu

Százhatvanezer forintos összeget mire lenne érdemes elkölteni? A munkaadó által munkavállaló részére önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett hozzájárulás minimálbér kétszeresét meg nem haladó összege után kell-e 27 százalék eho-t fizetni? Az internetutalványt mire lehet felhasználni, átruházható? Az olvasók kérdéseire Domonkos Rita, a SodexoPass munkatársa, az Adózóna cafeteria-szakértője válaszol.

Éppen most lépünk be a cafeteria rendszerbe. Az érdekel hogy 160 000 forintos összeget mire lenne érdemes elkölteni, illetve mi a legmegfelelőbb? Az ajándékutalványt mire lehet pontosan felhasználni, és milyen üzletekben lehet beváltani?

Cafeteria rendszerbe az alábbi elemeket érdemes beletenni:
• melegétel utalvány
• étkezési utalvány
• kultúra utalvány
• ajándék utalvány
• iskolakezdési támogatás
• internet utalvány
• helyi bérlet
• üdülési csekk
• önkéntes nyugdíjpénztár
• önkéntes egészségpénztár

Amennyiben a 160 000 forintos összeget még 2009-ben kapják meg a dolgozók, akkor a juttatást nem terheli még adó. Érdemes azokat az elemeket választani, amelyek leginkább illeszkednek a dolgozó életstílusához. A legkedveltebb elemek közé tartozik a melegétel utalvány, az ajándék utalvány és az üdülési csekk. 2010-től azonban a törvény három kategóriába sorolja a béren kívüli juttatásokat: adómentes, kedvezményes adózású és normál adózású elemek. Jövőre már érdemes lesz odafigyelni, hogy az előnyösebb adózású elemek preferáltabbak legyenek, hiszen így kevesebb adót kell fizetni. 

Az ajándék utalvány szinte mindenre elkölthető, az élelmiszertől kezdve, a ruházaton át, a műszaki cikkekig. A Sodexo Pass utalványával például több mint 43 000 üzletben lehet fizetni, amelyek megtalálhatóak a oldalon. Az ajándék utalványt a cégek nem csak az alkalmazottaknak, de a velük egy háztartásban élő közeli hozzátartozóiknak is adhatják, így az utalvány értéke megtöbbszörözhető.

A 2010-es törvényi változásokkal kapcsolatban merült fel a következő kérdés: A munkaadó által munkavállaló részére önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett hozzájárulás minimálbér kétszeresét meg nem haladó összege után kell-e 27 százalék EHOT fizetni? A kérdés azért merült fel, mert természetbeni juttatásnak minősül, adóalap, és azután az EHO törvény szerint kell. Kivételként nem találtam meg a törvényben. Olvasni viszont mindenhol azt olvastam, hogy csak 25 százalék adó terheli.

A kedvezményes adózású természetbeni juttatás után nem kell fizetni százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást, mert az nem képezi a természetbeni juttatások adóalapként meghatározott értékét, tehát az ebbe a körbe tartozó juttatásokat csupán a 25 százalékos adó terheli. Erről 1995. évi CXVII. törvény (a személyi jövedelemadóról) 70. és 71. §-a rendelkezik 

Nyolc főt foglalkoztató cég vagyunk. Az adóváltozások miatt azon gondolkodunk, felszámoljuk a béren kívüli juttatásokat. De nem vagyunk benne biztosak, hogy ez a legjobb döntés. Mit érdemes megtartani az adóztatott elemekből?

Béren kívüli juttatásokkal még mindig jelentős megtakarítás érhető el a bérben történő kifizetéshez képest. Ha a cég egy átlag keresettel rendelkező alkalmazott esetében továbbra is a juttatás mellett dönt, akkor havi 18 ezer forint – kedvezményes adózású -melegétel utalványnál több mint 123 ezer forintot spórolhat évente, amely 31 százalékkal kevesebb bér jellegű költséget jelent számára. Ezzel jobban jár a dolgozó is, hiszen 31 százalékkal magasabb összegű juttatásban részesülhet a bérben történő kifizetéshez képest. Más a helyzet a normál adózású juttatások esetében, ahol már magasabb, bruttó 250 ezer forint feletti jövedelem mellett realizálhat a munkáltató, és a munkavállaló előnyöket. Tehát általánosságban elmondható, hogy mindkét fél számára kifizetendőbb például melegétel utalványt adni a dolgozóknak, mint a normál adózású hideg étkezési utalványt.

Az internetutalványt mire lehet felhasználni, csak előfizetésre? A fiamnak odaadhatom?

A törvény szerint az internet utalványt a munkáltató a munkavállalónak adhatja az otthoni internet használat kiegyenlítésére. A munkáltató kérheti az internet előfizetés alátámasztását, mely eredeti számlával bizonyítható. Ennek értelmében az internet utalvány nem ruházható át még közeli hozzátartozónak sem, ha a lakhely nem azonos.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR – mentesített termékkategória

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

EPR-jd

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink