hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Százmilliós adótartozása van a monoki polgármester volt cégének

  • MTI

Hitelezők 112 millió forintos követelése miatt felszámolás folyik a monoki Reneszánsz Kastélyszálló Kft. ellen, amely jelenleg is a cég egyik korábbi tulajdonosa, a monoki polgármester lakcímére van bejelentve - írta az index.hu pénteken. Szepessy Zsolt László az MTI-nek azt mondta: a céget több éve eladta, akkor semmilyen adótartozása nem volt a társaságnak.

A hírportál közölte azt is: a cég százmilliós adótartozása mellett nem fizetett vissza húszmillió forintnyi állami támogatást és eladta az annak fedezetéül szolgáló kastélyt. Mint írják, a felszámolás alatt álló Reneszánsz Kastélyszálló, Pincészet és Szőlőbirtok Kft. felkerült az APEH csütörtökön publikált feketelistájára, a cégnél jogerősen 100.053.000 forintos adóhiányt találtak. Mivel ehhez 88 millió 733 ezer forintnyi úgynevezett jogkövetkezmény, tehát pótlék és bírság társul, a cég jogerős köztartozása 188 millió 786 ezer forint.

A cikk szerint a kft.-nek jelenleg két tulajdonosa van: a Nyíregyházán élő Szepessy Orsolya és a Monokon lakó Fábri Arnold. "Korábban azonban, lényegében az akkor még Szepessy Pincészet és Szőlőbirtok Kft.-nek hívott társaság 2003-as megalakulásától 2005 decemberéig tulajdonosa volt Szepessy Zsolt László, Monok jelenlegi, a segélyezés átalakításával országos ismertségre szert tevő polgármestere is".

A társaság ellen az idén áprilisban indult felszámolási eljárás. Túróczi János, a felszámolást végző Credit-Audit Kft. felszámolóbiztosa az Indexnek elmondta: négy hitelező összesen 112 millió forintnyi követelést jelentett be. A cég főként az államnak adósa, a 112 millióból az adóhivatal nem egészen 90 millió forintnyi követelése a legnagyobb tétel.

Túróczi János a hírportál azon kérdésére, hogy mivel magyarázható a korábban bejelentett és most jogerősként nyilvánosságra hozott követelés közötti jelentős különbség, azt válaszolta: az APEH-et érdemes megkérdezni, miért jelentett be a felszámolónak egészen más követelést, mint amennyit ő nyilvántart. Elmondta azt is, hogy a vállalkozás további 20 millió forintnyi közpénzzel is adós, ekkora támogatást kapott korábban az akkor még tulajdonában álló kastélyra. Emellett van két, fejenként nagyjából egy-egy millió forintra váró hitelező, ezek egyike kezdeményezte egyébként a felszámolást - írta az index.hu.

Kitért arra: "a támogatás fejében az állam ugyan bejegyezte az akkor a Szepessy Pincészet tulajdonában álló ingatlanra a zálogjogát, de minden ilyen esetben az a szokásos eljárás, hogy bejegyzik az elidegenítési és terhelési tilalmat is. Monokon azonban ez a szokásoktól eltérően nem történt meg, legalábbis nincs nyoma a nyilvános földhivatali adatbázisban. Így a kastély időközben már kétszer is gazdát cserélt, az állam pedig futhat a pénze után, a felszámolásban nem lesz zálogjogosult, mert nincs meg a zálogtárgy."

Az Index szerint Szepessy Zsolt László jelenleg is tulajdonosa egy építőipari vállalkozásnak, amely ellen bírósági és APEH-végrehajtás is indult az elmúlt években. Emlékeztetett arra, hogy Monok független polgármestere a segélyezés átalakítására tett helyi kísérleteivel lett ismert országszerte. Tavaly áprilisban úgy döntött, hogy megvonja a tanköteles gyerekek után járó támogatást azoktól a monoki családoktól, amelyek nem járatják óvodába vagy iskolába gyermekeiket. Ezután a szociális segély kifizetését kötötte kötelező közmunkához. A gyakorlat törvényellenességét 2008. június 16-án mondta ki a kisebbségi ombudsman - írták.

Szepessy Zsolt az MTI megkeresésére azt mondta: felháborító és lejárató a cikk. Közölte, hogy a céget még 2004-2005 körül eladta, kiszállt a vállalkozásból, és akkor semmilyen adótartozása nem volt a társaságnak, és eljárás sem folyt ellene. A polgármester hozzátette: jogi lépéseket tervez azok ellen, akik megsértik a jó hírét.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel – elővételi jog II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Magáncélú használat az üzemanyagszámlán – kóla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink