hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Holtzer Péter: a nyugdíjrendszer minden eleméhez hozzá kellene nyúlni

  • MTI

A Nyugdíj és Időskor Kerekasztal elnöke szerint a nyugdíjrendszer valamennyi eleméhez hozzá kellene nyúlni, és ennek a szándéknak már látja a jeleit. Holtzer Péter az Élet és Irodalomnak (ÉS) adott, a lap pénteki számában megjelenő interjúban ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy igazi nyugdíjreformot nem lehet máról holnapra csinálni.

A szakember azon a véleményen van, hogy a legtökéletesebb nyugdíjrendszer sem képes önmagában megoldást nyújtani. Mint mondta, ha nem lesz normális pályára téve az ország, ha nem lesz normális növekedés és foglalkoztatás, "akkor hiába masszírozzuk a nyugdíjrendszert, az önmagában nem fog meggyógyulni".

Holtzer Péter szerint az egyik legnagyobb probléma az, hogy a fiatalabb generációk már ma is egyre kevésbé hiszik el, hogy a jelenlegi rendszer fenntartható és működőképes modell. Azért vannak minimálbéren bejelentve, vagy még úgy sem, mert nem óhajtják ezt a rengeteg pénzt befizetni, mivel nem remélik, hogy egyszer visszakapják - mutatott rá. Ha a társadalom nem kap "erős jeleket" arra nézve, hogy van esély a változásra, akkor ez a tendencia még erősödni is fog - vélekedett.

A szakember úgy látja, hogy a következő 5-15 évben nyugdíjaskorba lépők között több százezren lesznek, akik kiesnek az ellátásból, mert nem tudták összegyűjteni a szükséges biztosítotti időt. Ők, akiket többnyire a rendszerváltás veszteseiként is emlegetnek, az elmúlt húsz évben csak töredezetten voltak jelen a munkaerő-piacon.

Ha az említett csoport kiesik a nyugdíjrendszerből, akkor azzal a rendszer alapértéke, a teljes lefedettség szűnne meg, másrészt felvetődne a felelősség és a szolidaritás kérdése is - tette hozzá.

Holtzer Péter a miniszterelnök nyugdíjrendszert érintő javaslatairól szólva - hangsúlyozottan magánvéleményként - úgy vélte: örül, hogy a téma napirendre került, ám, mint fogalmazott, a dolog lehetne erőteljesebb is. Példaként említette, hogy a régóta várt korhatáremelés üteme például lehetne gyorsabb; a bejelentett háromévente egy év helyett kétévente egy év is lehetne, ahogyan 1997 és 2009 között is volt. Álláspontja szerint a nyugdíjak indexálásánál az lenne "fair", ha a svájci indexálással szemben azok a reálértéküket őriznék.

Jelezte azt is: rendkívül visszásnak tartja a 13. havi nyugdíj beépítését, mert akik később mennek nyugdíjba, azok már nem kapják, míg akik eddig is részesültek az "ingyenpénzből", azoktól már nem veheti el senki. Közölte, a kerekasztal várhatólag 2009 őszére, végére tesz le egy "étlapot"; a választékról attól kezdve lehet majd beszélni.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn, a parlamentben jelentette be a nyugdíjrendszert érintő átalakítási javaslataikat. E szerint a 13. havi nyugdíj összege beépülne a nyugellátásokba, azt követően pedig az újonnan nyugdíjba vonulók már nem kapnák ezt a járandóságot. E mellett a kormány arra is javaslatot tesz, hogy a nyugdíjszámítást a svájci indexálás megtartása mellett kössék össze a gazdasági növekedéssel, a nyugdíjkorhatár pedig 2016-tól évente négy hónappal növekedne, így 2025-re elérné a 65 évet.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink