hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egy ország, ahol államosítanák a magánnyugdíjpénztárakat

  • MTI

Cristina Kirchner, Argentína elnöke azzal magyarázta kedden a tervezett drasztikus intézkedést, hogy a pénztárak jelentős veszteségeket szenvedtek el a világméretű pénzügyi válság miatt, s már alacsonyabbak az általuk kínált hozamok, mint az állami nyugellátás.

Az államnak éppen azért kell átvennie a magánnyugdíjpénztárakat, hogy a jövőre nézve biztosítsa a tagok nyugellátását - érvelt az argentin államfő.

Az ellenzék ugyanakkor azzal vádolta a baloldali elnököt, hogy kormánya csak a nagyjából 30 milliárd dollárnyi vagyont kezelő magánnyugdíjpénztári alapokra próbálja rátenni a kezét. Az egyik ilyen alap elnöke, Horacio Lopez Santiso arra biztatta a járulékfizetőket, hogy forduljanak bírósághoz a tervezett intézkedés miatt.

Bírálói szerint a kormány az államadósság csökkentésére vagy a jövő évi választásokra pazarolná a pénztárak vagyonát. Így elveszne a garancia arra, hogy a pénztártagok később valóban hozzájutnak az általuk befizetett összeghez.

A pénztárak évente átszámítva összesen 3,5 milliárd eurót szednek be 3,6 millió biztosítottól, és kétszer ennyit befektetéseikből, amelyek zöme azonban államkötvényekben fekszik, így az államosítással elveszne.

Az Argentínában működő tíz magánnyugdíjpénztárból nyolcat magánbankok működtetnek.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi kedvezmény érvényesítése önellenőrzéssel

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Telek aktiválása

Nagy Norbert

adószakértő

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink