hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vége a kiskapuknak: az egynapos foglalkoztatást is jelenteni kell az APEH-nál?

  • lapszemle

Végnapjait éli a papír alapú alkalmi munkavállalói könyv, pedig igencsak népszerű. A trükköző foglalkoztatók miatt az alkalmi munkavállalói könyv megszüntetését tervezik, így az alkalmi munkát is be kell majd jelenteni az APEH-nak, írja a Somogy megyei napilap.

Az idegenforgalomban és a mezőgazdaságban jelentős azoknak a cégeknek az aránya – előbbinél fele, utóbbinál negyven százaléka –, ahol a szezonális munkaerőigényt AM könyves munkavállalókkal elégítik ki.Májustól július végéig 500 könyvet adtak ki. Júniusban, júliusban a kiadott könyvek 80-90 százalékát diákok  igényelték. Elsősorban mezőgazdasági munkára – eper-, meggyszedés –, illetve vendéglátásra.

 A könyv óhatatlan előnye a munkaadó számára, hogy ily módon jóval alacsonyabb a foglalkoztatás költsége.Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség  (OMMF) szerint sokan még ezt az összeget is szeretnék megtakarítani, s ezért sok a visszaélés.  Jelenleg bőven van kiskapu. Például az alkalmi munkavállalói könyv és a kitöltéshez szükséges toll a ruha zsebében lapul. A könyvbe mindent beírnak, a napi bért is (ez természetesen a legalsó kategória legmagasabb tétele, ami után a közteherjegy csak 400 forint egy napra), és ha jön az ellenőrzés, a munkavállalónak csak a munkavégzés napját kell beírnia. Többször úgy buktak le: a toll és az írás egy soron belül is eltért. Bevett módszer, hogy speciális tollat használnak, amelynek felső vége olyan anyagot tartalmaz, amivel nyom nélkül kitörölhető a nap végén a tinta. Nem ritka a kamu szöveg: a könyvek az autóban maradtak és azt éppen szervizbe kellett vinni. Előfordul, hogy a bejelentett állandó munkaviszonyt közös megegyezéssel megszüntetik, majd a munkavállaló regisztráltatja magát álláskeresőként, álláskeresési járadékot, segélyt igényel, illetve alkalmi munkavállalói könyvet vált ki, és ezzel foglalkoztatják tovább.

Ezek miatt a szociális és munkaügyi szaktárca azt tervezi: megszűnik az alkalmi munkavállalói könyv, az alkalmi jogviszonyt a foglalkoztató az APEH adatbázisába történő bejelentéssel legalizálhatja. Akár egynapos foglalkoztatás esetén is jelenteni kellene a foglalkoztatást az APEH adatbázisába, amelyből a munkaügyi felügyelők elektronikus úton ellenőrizhetnek.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink