hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Keresse ki az új TEÁOR-kódját!

  • Béres Molnár Gergely könyvvizsgáló, adószakértő

Az eddigi információk alapján az Adózóna.hu elkészítette a TEÁOR-fordítókulcsot, mely – tájékoztató jelleggel – a 2003. évi TEÁOR-számokat kódolja át a 2008. január 1-től érvényes besorolás kódszámára.

Új kalkulátor!
Gépelje be régi TEÁOR-kódját, hogy megkapja az újat itt!
A változás az Európai Unió és az ENSZ statisztikai rendszerének összehangolása és korszerűsítése érdekében történt. Január 1-jétől egy fordítókulcs alapján kell megállapítani a már működő gazdasági szervezetek szakágazati kódszámát. A változásokat az APEH, a cégbíróság és egyéb szervezetek nyilvántartásaiba is be kell vezetni. Kétféle változás van. Az első esetben a régi kódot új kód váltja fel. Ha egy régi kód helyébe több új kód léphet, akkor vizsgálni kell az új kódok tartalmát is a helyes besorolás érdekében. Az ilyen statisztikai változás nem ismeretlen: korábban az 1998. évit besorolást kellett átkódolni a TEÁOR ’03-ra.

Azon TEÁOR ’03 számok helyébe, amelyek a fordítókulcs alapján egyértelműen átfordíthatóak a megfelelő TEÁOR ’08 szakágazati besorolásra, automatikusan a 2008. január 1-jén hatályos osztályozási számot jegyzik be a cégnyilvántartásban. Ha a tevékenységi kör a KSH-közlemény alapján automatikusan nem sorolható át, a tevékenységi kör módosítását a cégnek kell kérnie a cégjegyzékben vezetett egyéb adatainak első változásakor, de legkésőbb 2008. december 31-ig. Ez a változás szinte minden gazdálkodót érint, mert egyes fontos tevékenységeket több tevékenységre osztanak fel. Például a közkedvelt 7414 Üzletviteli tanácsadás is öt új tevékenységre osztódik. 

A fordítókulcsot kétféleképpen lehet használni. Vagy a legördülő menüből kell kiválasztani a keresett számot, vagy egyszerűen be kell írni a legördülő menü alatti cellába, majd a "Keres" gombra kattintani. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed új munkaviszony esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Iparűzésiadó-előleg módosítása önellenőrzéssel

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink