hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milliók és milliárdok: vádemelés biztosítási csalás ügyében

  • MTI

Vádemelést javasolnak a rendőrök az ellen a férfi ellen, aki egy biztosító ügynökeként 74 embertől eseti díjfizetés címén összesen kétmilliárd forintot vett át, ám azt nem fizette be a társaságnak - mondta el Soltész Péter, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Gazdaságvédelmi Főosztályának munkatársa.



Az őrnagy ismertetése szerint a 36 éves, tavaly április óta előzetes letartóztatásban levő győri férfi ügyében az iratokat megküldték a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségnek.

Az MTI januárban számolt be arról, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást folytat egy biztosítási ügynök ellen. A férfi az AXA biztosító nevében egyösszegű életbiztosítást kötött az ügyfelekkel, utóbbiak a biztosítás díját szabályosan befizették a biztosítónak. Az ügynök az ügyfeleket ezt követően azzal kereste meg, hogy a banki hozamoknál jóval nagyobb, akár 100 százalékos hozamot is kínál a befektetéshez kapcsolt életbiztosításuk, ezért helyezzenek el betétet, újabb pénzösszeget átadva neki.

Soltész Péter a nyomozás lezárásakor azt mondta: 2004 és 2006 között 74 magánszemély adott át pénzt az egyébként kiemelt ügyfélkörrel rendelkező üzletkötőnek, aki erről úgynevezett értesítőt töltött ki. Ez a nyomtatvány nem volt sorszámozott és nem is volt szigorú számadású dokumentum. Volt olyan ügyfél, aki 800 ezer forintot, de olyan is, aki 192 millió forintot adott át a férfinek.

A rendőr őrnagy rámutatott: az ügyfelek egyetlen esetben sem ellenőrizték, hogy az eseti díjbefizetések valóban megtörténtek-e. Arra a kérdésére, miszerint miért nem jöttek rá az ügyfelek a csalásra az éves kimutatásokból, Soltész Péter azt mondta: az üzletkötő azt mondta nekik, hogy a dokumentum csak a biztosításukat tartalmazza, a befektetéseiket pedig külön kezelik.

A férfi a vádemelési javaslat szerint mintegy kétmilliárd forintot csalt el. Ebből csak 700 milliót ismer el a férfi, aki részben beismerő vallomást tett. Állítása szerint 300 millió forintot hozamként kifizetett az ügyfeleknek. Ezt részben a sértettek is elismerték, ám ők jóval kevesebb, 60 millió forintos összegről számoltak be. Az üzletkötő a fennmaradó összegről azt vallotta: a plusz nyereség reményében egy győri műkincskereskedőnél fektette be kölcsönszerződés alapján az eseti díjként átvett összegeket.

A rendőrök szerint a műkincskereskedő és az üzletkötő vallomása abban egyezett, hogy volt közöttük üzleti kapcsolat, de a gyanúsított szerint a műkincskereskedő soha nem számolt el vele, így még mindig tartozik neki a 400 millió forinttal. A kétmilliárd forintból a nyomozók semmit sem találtak meg.

A nyomozó szólt arról is, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének kezdeményezése alapján az APEH, a sértettek vagyonát ellenőrizendő, vizsgálatot indított.

Az AXA képviseletében eljáró Magyar György ügyvéd úgy nyilatkozott: vannak ügyfelek, akikkel peren kívüli egyezségre törekednek, mások nem várták meg a büntetőeljárás lezárását és pert indítottak társaság ellen. A kárigényekkel összefüggésben a jogi képviselő azt mondta: az ügyfeleket előzetesen öt csoportba osztották, a szerint, hogy jár-e egyáltalán nekik, és ha igen, akkor mekkora összeg. Hangsúlyozta: ez a besorolás a vádiratban foglaltaktól függően még változhat.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Használt ruha értékesítése külföldre II.

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő szabadságának kiszámítása felmondáskor

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Befektetési számla

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink