hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkaügyi perek illetékmentességét követeli a KDNP

  • MTI

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) három olyan törvénymódosítást szorgalmaz, amely enyhítené a munkavállalók kiszolgáltatottságát; emellett a párt felszólítja a kormányt, hogy állítsa vissza a munkaügyi perek illetékmentességét. Erről a KDNP alelnöke beszélt csütörtökön, Budapesten.



A KDNP a munkavállalók jelenlegi kiszolgáltatott helyzetén törvénymódosításokkal kíván változtatni, így még az ősszel három javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek - közölte Harrach Péter sajtótájékoztatón. Hozzátette: a párt szerint a Munka Törvénykönyve, a közvetítői tevékenységről szóló törvény és a költségvetési törvény egy-egy passzusát kellene módosítani a kitűzött cél érdekében.

Mint mondta, a KDNP szerint felül kellene vizsgálni a közvetítői eljárás gyakorlatát, át kellene tekinteni azt, hogyan lehetne széleskörűen elterjeszteni az alternatív vitarendezés lehetőségét a munkaügy területén. Frivaldszky Gáspár, a párt munkaügyi szakértője elmondta: jelenleg a munkaügyi bírósági pereknek nincs alternatívájuk.

A szakember közölte: a párt szerint a Munka Törvénykönyvében meg kellene teremteni a lehetőségét annak, hogy a szakszervezetek indíthassanak közérdekű keresetet olyan esetekben, amikor nagyszámú munkavállalót ér sérelem. A KDNP úgy véli, a "nép ügyvédjének" nevezett jogi segítségnyújtás esetében a piaci szinthez kellene közelíteni az érintett ügyvédek munkadíját, hiszen e nélkül nem várható el, hogy hatékonyan képviseljék ügyfeleiket. Harrach Péter közölte: fontos lenne, hogy a kormány visszaállítsa a munkaügyi perek illetékmentességét. Mint mondta, adott esetben az illetékfizetés több százezer forint kiadást is jelenthet, ami sokakat visszatart a perindítástól.

A politikus rámutatott arra, hogy a munkavállalók már jelenleg is kiszolgáltatottak, hiszen sokukat foglalkoztatják feketén, minimálbéren bejelentve, sok esetben fordul elő a törvényes munkaidő túllépése, illetve gyakori, hogy a munkavállalók rossz körülmények között dolgoznak. Mint mondta, az ellenőrzések tapasztalatai alapján tudható, hogy a munkaadók többségénél vannak ilyen problémák. A politikus úgy vélte, a munkavállalók nem mernek e negatív jelenségek miatt fellépni, hiszen kevés a munkahely Magyarországon, így elbocsátás esetén nehezen lehet ismét elhelyezkedni.

A KDNP alelnöke szerint a munkaadók is kényszerhelyzetben vannak a magas adó- és járulékterhek miatt. A megoldás az lehet, ha a kormány ez utóbbiakon enyhít - mondta.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanforgalmazás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Modulház áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Bírósági ítélet és számlakiállítás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink