hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A jövedéki adó és a Fidesz-javaslat

  • MTI

Az MSZP nem támogatja a Fidesz áremelkedés elleni kezdeményezésének tárgysorozatba vételét - mondta Tukacs István, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista tagja szerdán Budapesten újságíróknak.


Ez az egyszeri beavatkozás nem fog kezelni semmit, a hatása eltűnik, a kereskedők "lenyelik" az általános forgalmi adó csökkentését - közölte a kormánypárti politikus, miután a bizottság tárgyalta az áremelkedés elleni kezdeményezést, az általános forgalmi adóról szóló törvény, valamint a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény módosítását. Tukacs István szerint a mezőgazdaságban a felvásárlók nyomottabb árakat alkalmaznak majd, így végül is a termelők járnak rosszabbul.

Az üzemanyagokkal kapcsolatban kitért arra, hogy a kormány már megállapodott a fuvarozókkal az üzemanyagár-emelkedés kompenzálásáról. A szocialista képviselő utalt arra, hogy a kormány számításai szerint a Fidesz javaslata 320 milliárd forintos kiesést jelentene a költségvetésből.

A távhő árával kapcsolatban Tukacs István elmondta: szeptembertől mindenkinek alanyi jogon járna támogatás azzal a feltétellel, hogy a távhő mérhetőségének és szabályozhatóságának feltételeit megteremti; szorgalmazzák továbbá a panelprogram felgyorsítását is.

A képviselő kérdésre válaszolva kifejtette, minden távhőfogyasztó alanyi jogon megkapná számlájának 10-15 százalékát, de ezt a támogatást feltételekhez kötnék, vagyis 2010 őszéig a fogyasztóknak meg kell teremteniük a lakásonkénti mérhetőséget és a szabályozhatóságot. Ehhez az átálláshoz pályázati támogatást biztosítanak - jegyezte meg.

Tukacs István elmondta, szeptemberben lesznek kész a részletes szabályok. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke múlt szerdán jelentette be, hogy a benzin jövedéki adójának, valamint a távhő és az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentésére nyújtottak be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.

Számításaik szerint a jövedéki adó csökkentése után 15 forinttal lenne alacsonyabb az üzemanyag ára, míg a távhő és alapvető élelmiszerek esetében 20 százalékról 5 százalékra csökkentenék az áfa mértékét.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Közhatalmi tevékenység díjának továbbhárítása – Áfa 2

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Fővárosi ipa-mentesség

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink