hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit tehet, aki az államháztartási hiány miatt nem igényelhette vissza az áfát?

  • adozona.hu

Azok a vállalkozások, amelyek 2004-2005-ben EU-s támogatást kaptak, ám az államháztartási hiány miatt az áfa levonására nem volt lehetőségük, fellélegezhetnek. A Legfelsőbb Bíróság – Az Európai Unió 6. számú irányelve alapján – egy magyar adózó számára kedvező ítéletet hozott: jogosan vonhatja le a 2004-2005-ben arányosított áfát.

Arányosított áfa
Az adóalany köteles a levonható és a le nem vonható előzetesen felszámított adó összegét nyilvántartásában egymástól elkülönítetten kimutatni (tételes elkülönítés). A felszámított adó összege nem mindig különíthető el, az el nem különített előzetesen felszámított adó összegét, vagyis a beszerzést terhelő adót az arányosítás szabályai szerint kell megosztani levonható és le nem vonható részre.
Az elmúlt két évben már jó néhány eljárást indítottak az APEH ellen, arra hivatkozva, hogy a hazai áfatörvény egyik előírása miatt nem vonhattak le, igényelhettek vissza áfát, márpedig a kérdéses passzus ütközött a felsőbbrendű uniós joggal.

A cégek azt kifogásolták, hogy az állami támogatás arányában nem igényelhették vissza az áfát kiadásaikból. Az intézkedést, amely mint a fenti bírósági ítélet is mutatja - ellentétes az EU gyakorlatával, 2004 elején vezették be, és 2004. május 1-je, Magyarország EU-csatlakozása után is érvényben maradt, utóbb 2006 január elsejével szüntették meg azt.

Az adózók egy részét már nem érinti a szóbanforgó bírósági ítélet, mivel már ellenőrizte őket az adóhatóság, amiről jogerős határozatot is született. A szabály pedig úgy szól: akit már vizsgáltak, az nem végezhet önellenőrzést a revíziós időszakra. A bírósági ítélet konkrét esetre vonatkozik, ezért az adóhatóság nem vonja vissza korábbi határozatait. 

De akkor kik érintettek az államháztartási támogatás miatti arányosításban? 

Akik államháztartáson (elkülönített alapon) keresztül jutottak EU-s támogatásokhoz, adómentes termelési, mezőgazdasági támogatásban részesültek, illetve azok a költségvetési intézmények, amelyek közétkeztetéshez kaptak 2004-ben és 2005. években államháztartási támogatást. Közülük is azok, akik kockáztattak és az EU 6. sz. irányelve alapján nem végeztek arányosítást, de még APEH ellenőrzés előtt állnak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink