hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsökkentés Németországban?

  • MTI

Liberális gazdaságpolitikai arculatának erősítése jegyében nagyszabású adócsökkentést javasolt müncheni kongresszusán a német Szabad Demokrata Párt.

A vasárnap véget ért kétnapos - a "Több szabadságot és több jólétet" jelmondat jegyében lezajlott tanácskozáson a részvevők elfogadták a jövő évi parlamenti választásokra való felkészülés programját. Megerősítették a Guido Westerwelle pártelnök által javasolt szövetségi politikát, amelynek lényege, hogy a jelenleg ellenzékben lévő párt csakis a konzervatívokkal hajlandó koalícióra lépni a jövő évi választásokon. A pártelnök felhívására elutasították Kurt Beck szociáldemokrata pártvezető előző napi együttműködési ajánlatát, élesen bírálva, következetlenséggel és hitelképességének elvesztésével vádolva az SPD-t. Westerwelle úgy vélte, hogy nincs meg a szükséges alap az FDP és az SPD közötti együttműködéshez. "Nem lehet egyszerre a Zöldeknek és a Baloldal pártjának udvarolni, ugyanakkor az FDP-nek is kézcsókot dobnihangsúlyozta. 

Westerwelle kongresszusi beszédében bírálta a hivatalban lévő nagykoalíciós kormányt is, a szabadságjogok durva korlátozását, illetve megnyirbálását róva fel a hatóságoknak. Ennek kapcsán a pártelnök elsősorban azokra az intézkedésekre utalt, amelyeket a kormány a biztonság erősítésének ürügyén léptetett életbe, különös tekintettel az internet ellenőrzésére és a telefonbeszélgetésekkel kapcsolatos adatok tárolására. Megítélése szerint az országban jelentősen korlátozták a banktitok érvényesülését is. 

A pártelnök bírálta a kormány kül- és gazdaságpolitikáját is. Az előbbivel kapcsolatban azt rótta fel, hogy Merkel kancellár és Steinmeier külügyminiszter "külön-külön külpolitikát" folytat, s ez - mint hangsúlyozta - ellentétes Németország érdekeivel. Westerwelle annak a nézetének adott hangot, hogy a hibás gazdaságpolitikai lépések következtében jelentősen megnövekedtek a lakosság terhei, különös tekintettel az adóterhekre. 

A szabaddemokrata pártelnök közölte, hogy pártja a hivatalban lévő államfőt, Horst Köhlert támogatja a jövő évi elnökválasztáson. Ugyanakkor támadta a szociáldemokratákat, amiért saját jelöltet indítanak Köhlerrel szemben. Westerwelle ennek kapcsán azt rótta fel az SPD-nek, hogy együttműködik a Baloldal pártjával. A küldöttek háromlépcsős adórendszerre tettek javaslatot, amely mindegyik jövedelemcsoportban a jelenleginél kisebb adót irányoz elő. Egyidejűleg adócsökkentést javasoltak más területeken is. A német Szabad Demokrata Párt taglétszáma megközelíti a 65 ezret. A párt képviselői a 16 tartományból 12-ben rendelkeznek helyi parlamenti képviselővel, s ebből 3-ban a kereszténydemokrata CDU-val közösen kormányoznak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink