hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Licitálás az alapvető élelmiszerek áfájára

  • MTI

A "fideszes kisgazdák" kezdeményezik, hogy öt százalékosra szállítsák le az alapvető élelmiszerek áfakulcsát; erről Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület országos elnöke, fideszes parlamenti képviselő tájékoztatott.



Az Európai Unió számos tagállamában ilyen mértékű, Nagy-Britanniában pedig nulla százalékos ezen cikkek általános forgalmi adója. A hazai szegénység olyan mértékű, hogy azonnali segítségére van szükség - szerepel a közleményben.

A közlemény szerint javasolják annak az indítványnak az elfogadását is, amellyel növelnék az őstermelők áfavisszaigénylésének mértékét, mivel ők a megemelkedett gázolaj- és vetőmagárak, járulékos költségek miatt rendkívül nehéz helyzetbe kerültek.

Font Sándor fideszes képviselő vasárnap jelentette be, hogy pártja az élelmiszerárak áfatartalmának csökkentését javasolja a jelenlegi húszról tíz százalékra, az élelmiszerek áremelkedésének megakadályozása érdekében. A képviselő az indítványt - amint az Országgyűlés honlapján olvasható - már be is nyújtotta.

Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője reagálásában vasárnap elmondta: a kormány csak olyan adójavaslatot tud támogatni, ami összhangban van a konvergenciaprogram egyensúlyi céljaival, nem okoz hiánynövekedést, és nem eredményez "adóssággyorsulást".
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink