hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elmaradt adócsökkentés: mivel kárpótolják az adófizetőket?

  • Salgó Andrea

Törvénybe foglalt adócsökkentés helyett adóemelés történt az elmúlt három évben. Az iparűzési adó eltörlése helyett a különadó bevezetése és a 15-ről 25 százalékra növelt eva-kulcs mellett hosszan sorolhatók még az adófizetők pénztárcájába vágó intézkedések. Mi maradt a javaslatokból?

Igaz ugyan, hogy a 2005-ben beharangozott 5 éves adóreform egyetlen pontja sem valósult meg idáig, viszont az államháztartási hiány a felére csökkent – mondta a hvg.hu-nak Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adószakértője. A jelenlegi 5,2 százalékos mérték már nem áll messze a 3 százalékos maastrichti kritériumtól, amelyet 2010-ig kell teljesítenie Magyarországnak – ez nyújthat szerinte némi vigaszt a meghiúsult adóreformért cserébe.

A három évvel ezelőtt törvényben meghirdetett adócsökkentési tervből - iparűzési adó megszüntetése, 29 helyett 26 százalékos tb-járulék, 18 százalékos szja-kulcs 1,9 millió forintos sávhatárig, 90 ezer forintos minimálbér - egyedül a jelenleg 1950 forintos tételes egészségügyi hozzájárulás eltörlése maradt napirenden, s hozzácsapták még a 2006-ban még átmeneti szándékkal bevezetett 4 százalékos különadó megszüntetésének ötlete.

Néhány hónap leforgása alatt azonban ez a javaslat is megkopott: ma már csak a 4 százalékos különadó mérséklésére van esély. A kormány február elején még biztos volt abban, hogy jól érzékelhető adócsökkentést fogadhat el: Gyurcsány Ferenc február 26-án a Magyar Tudományos Akadémián 3 opciót vázolt fel. Az első a miniszterelnök kedvenc járulékaira koncentráló változat volt, amely alapján az adóterhelés szintje 200-250 milliárd forinttal, vagyis a GDP 0,8 százalékával csökkenthető jövőre. A következő opció az szja-központú adóváltoztatás volt, mely 420 milliárd forint adómegtakarítást hozna jelentős adóátrendezés mellett, s a foglalkozatásra sem volna hatása. A harmadik változat az úgynevezett bérbruttósításra épül és 250-300 milliárd forint adómegtakarítással jár, miközben a foglalkoztatást csökkenti, és inflációs hatása van. Áprilisra törvényi normaszöveget, május-júniusra a parlament elé vihető törvényjavaslatot kellett volna készíteni ahhoz, hogy az adóváltoztatások 2009-ben bevezethetők legyenek. 

A hvg.hu cikkét itt olvasa el!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink