hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Béren kívüli juttatás: változik az adómentes értékhatár

  • adozona.hu

Összeségében bővült az adómentesen adható béren kívüli juttatások köre, sok esetben változott az adómentes értékhatár. Már próbaidő alatt is kaphat béren kívüli juttatást a dolgozó, de az adómentesen adható jutattások összege azonban 2008-tól sem lehet több, mint 400 ezer forint. Efelett, azaz az adóköteles juttatásoknál még 11 százalék egészségbiztosítási járulékot is az alkalmazottnak kell megfizetnie.

 Munkáltató által biztosított étkeztetés adómentes határa hideg étkeztetés esetén 6 ezer forintra emelkedett illetve meleg étkeztetés esetén pedig 12 ezer forintra módosult. Az iskolakezdési támogatás adómentes értékhatára a korábbi meghatározott összeg helyett a minimálbér 30 százalékára változott (20 700 forint).

Módosult a munkáltatói befizetések rendje és lehetőséget biztosítanak a cégeknek arra, hogy –például a próbaidő lejárta után – egy összegben, visszamenőleg is – maximum 3 hónapra - befizethessék a juttatást a munkavállaló számára, abban az esetben, ha a munkavállaló átadta a pénztártagi jogviszonyát igazoló okiratot.

A művelődési intézményi szolgáltatások adómentes köre kibővült, jövőre minden előadó művészi tevékenység beletartozik. Ennek köszönhetően az úgynevezett kultúra utalvány, többek között felhasználható színház, koncert és mozijegy vásárlására, továbbá könyvtári-, múzeumi- és állatkerti belépők és közművelődési intézmény által nyújtott oktatás kiegyenlítésére is. A munkáltatói hozzájárulások esetében a nyugdíjpénztári befizetések adómentes határa továbbra is a minimálbér (2008. január 1-jétől 69 ezer forint) 50 százaléka, de az önkéntes kölcsönös egészségpénztár esetében ez a határ 20 százalékról a minimálbér 30 százalékára módosult. 

Az adómentesen adható béren kívüli juttatások összege nem változott. Adóalapnak csak a 400 ezer forintot meghaladó rész számít, figyelemmel a munkáltatónál eltöltött napokra számítva. Jelentős adminisztrációs terhek csökkentek azáltal, hogy a korábbi évek rendelkezéseivel szemben az adóköteles béren kívüli juttatások adóját nem havonta, hanem a munkáltatónak az adóévet követő év május hónapjának kötelezettségeként kell teljesítenie, bevallania és megfizetnie. Évközi változás eredményeképpen a sportolást – a minimálbér erejéig –kormányrendelettel visszahelyezték az adómentesen igénybe vehető kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatások körébe.

Ezzel összefüggésben megemlítjük, hogy ha az önkéntes egészségpénztári tag magánszemély olyan szolgáltatást vesz igénybe, mely nem tartozik az adómentes körbe, akkor január 1-től az igénybevett
termék, szolgáltatás értéke után nem csak a személyi jövedelemadót hanem a 11 százalékos egészségbiztosítási járulékot is a magánszemélynek kell megfizetnie.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink