hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikor áfamentes egy tanfolyam?

  • adozona.hu

Cikkünkből választ kaphat arra, hogy áfaköteles-e a kártalanítás, bel- és külföldi adószám esetén mikor melyiket kell használni, Magyarországon idegen nyelven kiállított számla áfája levonható-e, mikor vonható le egy importált quad áfája, levonható-e egy külföldi kongersszus részvételi díjának forgalmi adója, illetve mikor nem kell áfát fizetni egy masszőrtanfolyam után? Olvasóink kérdéseire Drabos Erik Kasszián, a Deloitte adószakértője válaszolt. Kérdezzen Ön is!

Mezőgazdasági vállalkozó vagyok. A mezőgazdasági területeim mellett kialakult erdőtüzek során a helyi tűzoltóság számottevő kárt okozott lábon álló terményeimben. Amennyiben szeretnék kártérítést kapni, kinek kell a számlát kiállítanom? 

Az áfatörvény rendelkezései alapján ellenérték mindaz, ami tartozás kiegyenlítésére szolgál, ide nem értve a kártérítést. A Polgári Törvénykönyv rendelkezései szerint - jelen esetben a tűzoltósággal szemben a károsult csak kártalanítási igényt érvényesíthet (a károkozás nem volt jogellenes), így az ilyen jogcímen kapott összeg formálisan nem kártérítés. Ebből azonban még nem következik, hogy adózni kell utána. Ugyanis ellenértéknek az minősül, ami valamely megrendelt, és ezáltal teljesített termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás fejében jár. Tekintve, hogy itt nincs megrendelés a termelő részéről, így maga a kártalanítás sem áfaköteles. (Vigyázat! Ha a kártalanítás valamely kényszer-értékesítés követkeménye lett volna, úgy az áfa-kötelezettség már fennállna. Önmagában az áfa-kötelezettséget nem az befolyásolja, hogy az adózó önként vagy hatósági, bírósági felszólítás hatására ad-e el valamit, vagy nyújt-e szolgáltatást, hanem az a lényeg, hogy a kapott pénz és a nyújtott teljesítmény ok-okozati összefüggésben áll-e egymással.)

Magyarországon, de idegen nyelven kibocsátott számla alapján levonhatom-e az abban feltüntetett áfát?

Álláspontunk szerint igen, mivel a számvitelről szóló törvény alapján a számviteli bizonylatot - indokoltsága esetén - idegen nyelven is ki lehet állítani, bár azon az adatok megjelölését, amelyek a bizonylat hitelességéhez, megbízhatóságához, könyveléséhez szükségesek - a számla kibocsátó belső szabályzatában meghatározottak alapján - magyarul is fel kell tüntetni. Felhívjuk ugyanakkor a figyelmet arra, hogy számos esetben találkozunk olyan adóhatósági megállapítással, mely ezt a szabályt csak annak hatályba lépése, 2005 óta kívánja alkalmaztatni. Helyesen - az Unió 6. áfa-irányelvére való hivatkozással - már az uniós csatlakozás napjától (2004. május 1-jétől) nem lehetne megkövetelni a magyar nyelv kizárólagos használatát.

Közösségi és belföldi adószámmal is rendelkezem, belföldi ügyleteim során melyiket használjam?

A belföldit. Közösségi adószámot elsősorban akkor kell feltüntetni, ha Közösségen belüli termékértékesítés történik, valamint, ha a vevő rendelkezik közösségi adószámmal és a vevő az adófizetésre kötelezett. Megjegyezzük ugyanakkor, hogy mivel az áfatörvény a számlának csak a kötelezően minimális adattartamát írja elő, annál bővebbet, többet a számlán lehet szerepeltetni. (Nem hiba tehát a nemzetközi és a hazai adószám egyidejű használata.)

Vállalkozásomba quadot szeretnék vásárolni, levonhatjuk-e az ehhez kapcsolódóan felmerülő forgalmi adót?

A quad beszerzése kapcsán megfizetett adó levonhatósága attól függ, hogy milyen vámtarifaszámon (röviden: VTSZ) importálták a quadot. Amennyiben ugyanis traktorként került behozatalra a quad az országba, úgy a beszerzéséhez kapcsolódóan felmerült általános forgalmi adó összege nem esik levonási tilalom alá, amennyiben a quad a vállalkozás céljaihoz kötődően került felhasználásra. Amennyiben azonban ettől eltérő VTSZ szerint importálták a quadot az országba - mint például személyszállításra tervezett gépkocsi - úgy a quad beszerzése során felmerült általános forgalmi adó összege eleve nem vonható le. (Hogy mikor melyik tarifaszám alkalmazandó, az a quad műszaki jellemzői által objektív módon meghatározott, tehát nem szabad választás kérdése.) A vállalkozási célú felhasználás igazolása ugyanakkor igen-igen kétséges, bár - szélsőséges esetekben, pl. erdészeti gazdaságban - nem kizárható.

Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben személygépkocsit szerez be egy cég, akkor milyen, a gépkocsihoz kapcsolódó költségek vonhatók le? Nem számlázunk tovább semmit, csak az áru terítését végezzük személygépkocsival.

Személygépkocsi beszerzéséhez, valamint az annak üzemeltetéséhez vásárolt motorbenzinhez kapcsolódó általános forgalmi adó nem vonható le, továbbá nem vonható le a gépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához kapcsolódó termékek beszerzésének és szolgáltatások igénybevételének forgalmi adója sem (pl. javítás, mosatás, egyszerű karbantartás), amely utóbbi költségekhez kapcsolódó adót azonban az autókölcsönzési tevékenységet folytató társaságok levonhatják gazdálkodási tevékenységük során. Nem vonható le továbbá a parkolási szolgáltatás igénybevételéhez, valamint úthasználati díj fizetéséhez (autópálya-matricához) kapcsolódó adó sem. Azonban felhívjuk a figyelmet, hogy a személygépkocsi bérleti díjának áfája nem tartozik a tételesen felsorolt levonási tiltások közé. Azaz a bérleti díj áfája teljesen levonható, ha bizonyítható, hogy térítésmentes magánhasználat nem történik, és csak az adóköteles bevételszerző tevékenység érdekében kerül sor a bérbevételre.

Társaságunk egyik alkalmazottja külföldi kongresszuson vesz részt, a részvételi díj áfáját be kell-e fizetni, ha a részvételi díjat társaságunk költségként szeretné elszámolni? Amennyiben az áfát be kell fizetni, úgy azt le  vonhatja-e társaságunk?

Amennyiben a kongresszust külföldön tartják, úgy a részvételi díjhoz kapcsolódó forgalmi adót a kongresszus helyszínének országában kell megfizetni (ha van egyáltalán), és az adott országban hatályos előírásoknak megfelelően kezdeményezhető a megfizetett forgalmi adó visszatérítése is a társaság részére, amennyiben a szolgáltatás igénybevétele üzleti céllal történt, valamint a forgalmi adó összege egyébként is levonható (tehát pl. nem egészségügyi vállalkozásnál merül fel a részvételi díj áfája). A külföldi kongresszushoz kapcsolódó forgalmi adó tekintetében a társaságuknak itthon nincs általános forgalmi adónem tekintetében további teendője.

Masszőr tanfolyamot szeretnék elvégezni. A hirdetések között azonban számos olyan tanfolyamot találtam, ahol a tanfolyam árára nem számítottak áfát. Ez miért van?

Az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint azon szolgáltatások, amik államilag akkreditáltak, azaz államilag elismert színvonalú oktatást biztosítanak, tárgyi adómentes szolgáltatásoknak minősülnek, így nem kell utánuk forgalmi adót fizetni. Amennyiben azonban egy oktatási tevékenység nem államilag akkreditált, úgy az oktatási tevékenység nem minősül tárgyi adómentes szolgáltatásnak, így a tandíjat általános forgalmi adó terheli. (Az oktató szervezet éves 4 millió forintos értékhatárig alanyi adómentességet választhat, de e fölött már mindenképpen adóznia kell.)
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lízingelszámolás, tao

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Őcsg-tag, biztosított

Széles Imre

tb-szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Vállalkozói tb

Széles Imre

tb-szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink