hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felfüggesztett adószám, cégbírósági dokumentumok, APEH-vizsgálat

  • adozona.hu

Mit kell küldenünk a cégbíróságra az éves beszámoló közzétételéhez, vagyonosodási vizsgálat esetén hány évet vizsgálhat visszamenőleg az APEH, mi tehet, akinek felfüggesztették az adószámát? Ezekre a kérdésekre válaszolt ezen a héten a Vilmányi Ügyvédi iroda.

Magyar állampolgár vagyok, adószámmal és állandó magyarországi lakcímmel rendelkezem. Az elmúlt 5 évben adóbevallásaim csupán néhány értékpapír osztalékából származó minimális jövedelmet tartalmaztak, amiből a forrásadót a kifizető automatikusan levonta. 2004-ben Magyarországon jelentős értékű ingatlant 13 éve Németországban élek családommal életvitelszerűen, ahol bejelentett lakásom és alkalmazotti munkahelyem van. Németországi jövedelmem után természetesen Németországban adózom, ebből vásároltam a magyarországi ingatlant. Az elmúlt napokban magyar címemre az APEH vagyonosodási vizsgálat meginditásáról értesített. Ezt meg is értem, hiszen nincs tudomásuk arról, hogy külföldön élek, és Magyarországon évente legfeljebb 20-25 napot töltök. Ezek alapján egyáltalán az APEH hatálya alá tartozom?  Milyen vizsgálat várható számomra?
Egyértelműen igen a válasz arra a kérdésére, hogy az APEH hatálya alá tartozik a levélíró, aki vagyonosodási vizsgálatra (bevallások utólagos ellenőrzésére irányuló vizsgálat személyi jövedelemadó adónemben, de kiterjedhet “eho”-ra is) számíthat.

A cégbíróság részére pontosan milyen dokumentumokat kell elküldeni az éves beszámoló cégbírósági közzétételéhez, miket kötelező elküldeni a beszámolóval egyidejűleg?
Gyakorlatilag az éves beszámoló részeit:
- mérleg,
 - eredménykimutatás,
 - kiegészítő melléklet.
 - ezen felül a beszámolót elfogadó taggyűlési határozat, valamint a könyvvizsgálói záradékot (ha van könyvvizsgáló). 

Ne felejtsük el a cégünket az új gazdasági társaságokról szóló törvénynek megfelelően módosítani!

Vagyonosodási vizsgálat során kiderült, hogy gépjármű értékesítésből 2 millió Ft jövedelmem származik. Mit tehetek ha ezt nem vallottam be a tárgy évben és még ez nem került vizsgálatra az ügyben, de az adásvételi szerződésekből ez egyértelműen kiderül ha beadom azokat.
Túl kevés az információ az átfogó válaszhoz. Annyi azonban elmondható, hogy valószínűleg Ön olcsóbban adta el a gépjárművet mint amennyiért vette, ezért se bevallási se adófizetési kötelezettsége nincs. Jövedelme csak akkor keletkezne, ha az értékesítésből származó bevétel nagyobb, mint a megszerzésére fordított összeg.

Vagyonosodási vizsgálat során ha megadom 20 éves bankszámlám számát, akkor az APEH csak az utolsó 6 év mozgásait vizsgálhatja?
Igen, csak 2001.01.01-től.

Mi tehetek, ha felfüggesztették az adószámomat?
Ha felfüggesztették az adószámát akkor arról határozatot hoztak. Ha nem vette át, akkor azt az illetékes adóhatóság épületében, illetve az interneten közzétették. Ezt az interneten is tudja ellenőrizni. 

A felfüggesztéstől számítva 15 napon belül lehet fellebbezni
Ha kicsúsztunk a határidőből: - az adózó az adószám felfüggesztés megszűntetése iránti kérelmet terjeszthet elő. A székhely valódiságát a hivatal vizsgálhatja, de az nem minősül ellenőrzésnek.
- a felfüggesztést a hatóság határozattal hivatalból is megszűntetheti, ha hitelt érdemlően a tudomására jut, hogy a felfüggesztés elrendelésének oka megszűnt. 

Ha a felfüggesztő határozat jogerőre emelkedésétől számított 90 napon belül az előbbiek egyike sem történik meg, akkor az adóhatóság az adószámot határozattal törli. Határidő mulasztása miatti igazolási kérelemnek nincs helye. Ellene viszont fellebbezni lehet. 

Az adószámmal egyidejűleg (ha van) a nemzetközi adószámot is felfüggeszti a hatóság.




Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink