hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Élhet-e egy cukrászda 18 százalékos áfakulcs alkalmazásával?

  • adozona.hu

Van-e lehetősége a cukrászdai vendéglátóhelynek 18 százalékos áfakulcs alkalmazására? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő, a Global Tax-Office Kft. ügyvezetője válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Cukrászdai vendéglátóhely milyen áfakulcsokat alkalmazhat és mikor, ha van lehetőség melegszendvics és óriáspalacsinta készítésére, és helyben fogyasztásra is? Elvitelnél minden 27 százalék, helyben fogyasztásnál 5 százalék, de fagylaltnál mindig 27 százalék? Van-e még 18 százalékos kulcs alkalmazására kötelezettségünk? Ha nem, mikortól nem? Ha mégis használtam, mit tehetek?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 82. § (2) bekezdése alapján az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (TESZOR’15 56.10-ből) után felszámított áfa 5 százalék. Az étkezőhelyi vendéglátásra vonatkozóan a csökkentett áfa kizárólag a feltételek együttes teljesülése esetén alkalmazható, a helyben fogyasztott saját készítésű cukrásztermékekre – ideértve például a fagylaltot is – és a helyben készített és fogyasztott nem alkoholtartalmú italokra.

A nem helyben fogyasztott, elvitelre (házhozszállítással stb.) történő értékesítésekre az 5 százalékos kulcs nem alkalmazható. Az Áfa tv. 82.§ (3) bekezdése szerint a 3/A mellékletben található termékek és szolgáltatások esetén 18 százalékos áfakulcs alkalmazható. A 18 százalékos áfakulcsot azokra a cukrászati termékekre kell használni, melyek a VTSZ 1905 90-be tartoznak. Ide tartoznak a tejtermékek, ízesített tejek, valamint a gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termékek (kivéve a 3. számú melléklet I. rész 5. pontja szerinti termékeket). A NAV korábbi állásfoglalása alapján a 18 százalékos termékkörbe tartozik többek között a melegszendvics is, valamint a gofri, kürtőskalács, palacsinta (töltelékkel együtt) is. Az elvitelre kért (tölcsérbe, elviteles tálkába), fogyasztásra kész fagylaltra és más ehető jégkrém nem tartozik ide, így az 27 százalékos adómérték alá esik.

A vendéglátó üzletek 2020. november 14-étől 2021. július 31-éig alkalmazhatták az 5 százalékos áfamértéket az elviteles, valamint házhoz szállított ételekre és italokra, azonban 2021. augusztus 1-jétől a vendéglátó üzlet csak szolgáltatásnyújtás esetén – és az egyéb törvényi feltételek fennállásakor – alkalmazhat 5 százalékos áfamértéket az Áfa tv. 3. számú melléklet II. rész 3. pontja alapján.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vadászkutya könyvelése vadásztársaságnál

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozás bevétele

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5