hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Üzletág-értékesítés szabályai az áfában

  • adozona.hu

Olvasónk az áfamentes üzletág-átruházás szabályairól kérdezte az Adózónát. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Értelmezhető, illetve alkalmazható-e az áfamentes üzletág-értékesítés az alábbi esetben: egyéni vállalkozó, akinek főtevékenysége szolárium szolgáltatás, értékesítené ezen tevékenységét, a tulajdonában lévő gépekkel együtt (ingatlantulajdona nincs), a tevékenységei között szereplő egyéb szolgáltatásokat továbbra is végezné."

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az Áfa tv. 17. § (4) bekezdése értelmében nem áll be a termékértékesítéshez vagy szolgáltatásnyújtáshoz fűződő joghatás abban az esetben, ha az adóalany üzletág-átruházást végez, feltéve hogy a szerző azt tovább kívánja működtetni. Vagyis az áfa rendszerében ezen ügylet nem minősül adóztatandó tényállásnak.

Mielőtt rátérnénk az adómentes üzletág-átruházás további feltételeire, fontos tisztázni, hogy mit is tekint az Áfa tv. "üzletágnak".

Az Áfa tv. 259. § 25/A. pontja értelmében üzletág a vállalkozásnak olyan működő egysége, amely szervezeti szempontból függetlenül, a hozzá tartozó vagyonnal együtt alkalmas az önálló gazdasági tevékenység folytatására.

Az Európai Bíróság 2003. november 27-én kelt C497-01-es számú ítéletében leszögezi, hogy az üzletág egyidejűleg magában foglal anyagi eszközöket és nem anyagi eszközöket is (például szerződésállomány, márkajelzés, know-how stb.), vagyis a tevékenység végzése önállóan folytatható az átvevő által. Természetesen ide tartoznak a különböző engedélyek is, amiket szintén át kell adni, vagyis azok is részei az üzletágnak.

Tehát, amikor üzletágról beszélünk, akkor ez magában foglalja a vagyoni eszközöket és az azok működtetéséhez kapcsolódó jogokat és kötelezettségeket is.

Ha a fentiek alapján valóban "üzletág"-átruházás történt, akkor az áfa tárgyi hatályán kívüliség további feltétele, hogy a szerző azt tovább is kívánja működtetni. Vagyis az áfakörön kívüli értékesítés fontos feltétele, hogy a vevő egy – pontosan meg nem határozott – ideig tovább működtesse azt. Mindenképpen meghiúsítja az áfa nélküli értékesítést, ha a vevő érdemben meg sem kísérli a tevékenység folytatását és beszünteti a működést.

Az üzletág-értékesítést tehát el kell határolni valamely vagyoni eszközök puszta értékesítésétől vagy egy olyan szolgáltatásnyújtástól, amely nem alkalmas egy komplex vállalkozási tevékenység továbbfolytatására a meglvő tárgyi és immateriális feltételekkel. 

Az Áfa tv. 18. § (1)-(1a) és (2) bekezdése azonban további feltételeket tartalmaz az üzletág-értékesítés áfakörön kívüliségének tekintetében: az üzletágat megszerző személynek belföldön regisztrált adóalanynak kell lennie, akinek kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a szerzett vagyonnal kapcsolatban az Áfa tv. szerinti jogok és kötelezettségek tekintetében az átadó jogutódjának minősül.

Szintén fontos feltétele az áfa nélküli értékesítésnek az, hogy az átvevő az üzletágat adólevonásra jogosító tevékenység keretében hasznosítsa, vagyis tulajdonképpen áfafizetésre kötelezett adóalany legyen. Ha azonban alanyi áfamentes jogállású a szerző, akkor az üzletág-átruházás nem vonható ki az áfafizetési kötelezettség alól.

Ha ingatlan is tartozik az üzletágba, akkor az ingatlanértékesítésre és -bérbeadásra is áfakötelezettséget kell választania az átvevőnek még a szerzést megelőzően.

Végül fontos szabály, hogy az elévülési időn belül egyetemleges felelősség terheli az üzletág-átruházót az átadott vagyonnal kapcsolatban a szerzésig felmerült kötelezettségek teljesítése tekintetében.

Az üzletág átruházásakor javasolt a szerződésben is szerepeltetni a fenti feltételeket, különösen a szerző mint jogutód Áfa tv. szerinti kötelezettségvállalásának a feltüntetését. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás jövedelem vagy szja-s?

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás és megbízási jogviszony

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs