hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Töröltethető-e visszamenőleg a pénzforgalmi elszámolás?

  • adozona.hu

Elkerülte az új könyvelő figyelmét, hogy ügyfele korábban pénzforgalmi elszámolást választott. Utólag és visszamenőleg semmissé tehető-e a választás. Olvasói kérdésre dr. Verbai Tamás jogász, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Egy vállalkozás (valószínűleg alakulása óta 2014-ben) pénzforgalmi elszámolást választott. Én könyvelőként a tavalyi évben vettem át őket, és elsiklottam a törzsadatban a felett, hogy áfa szempontjából így adózik. Semmi jel nem mutatott rá, a számlára sem tüntette fel és a főkönyvi kivonaton sem szerepelt. Most másból kifolyólag vettem ezt észre. Az lenne a kérdésem, hogy visszamenőleg lehet kérvényezni ennek törlését? Ha nem, akkor mit tudok csinálni?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Szakértőnk elöljáróban felhívta az olvasó figyelmét, hogy a kérdésben szereplő problémára csak a tényállás teljeskörű ismerete mellett adható egzakt válasz.

A továbbiakban válaszát így folytatta: Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 196/B § (2) bekezdés a) pontja szerint abban az esetben, ha az adóalany él az (1) bekezdésben említett választási jogával, az általa belföldön, a pénzforgalmi elszámolás időszakában teljesített összes termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása után – ide nem értve a termék 10. § a) pontja és 89. §-a szerinti értékesítését, valamint azon termékértékesítéseket, szolgáltatásnyújtásokat, amelyekre az adóalany a törvény második részében meghatározott más különös rendelkezéseket alkalmazza – az általa fizetendő adót az adót is tartalmazó ellenérték jóváírásakor, kézhezvételekor állapítja meg.

Ugyanezen § (4) bekezdése értelmében a (2) bekezdés a) pontja nem alkalmazható arra a termékértékesítésre, szolgáltatásnyújtásra, amely teljesítését tanúsító számlán az adóalany a 169. § h) pontja szerinti hivatkozást, utalást nem tüntette fel.

Az áfatörvény 196/F § (1) bekezdés a) pontja alapján a pénzforgalmi elszámolás megszűnik a naptári év utolsó napjával, ha az adóalany a pénzforgalmi elszámolást a tárgy naptári évet követő naptári évre nem kívánja alkalmazni.

Az áfatörvény 196/G § (1) bekezdése szerint az adóalany a pénzforgalmi elszámolás választásáról, illetőleg annak megszűnéséről az állami adóhatóságnak nyilatkozik.

Az áfatörvény 257/F §-a akként rendelkezik, hogy az adóalany az állami adó- és vámhatósághoz benyújtott kijavítási kérelem útján a bevallások utólagos adóellenőrzésének megkezdését megelőzően, az adó megállapításához való jog elévülési idején belül kezdeményezheti a 88. § (1) bekezdés, 192. § (1) bekezdés, 196/G § (1) bekezdés, 197. § (1) bekezdés, 212/A § (1) bekezdés, 218. § (1) bekezdés, 220. § (1) bekezdés, 224. § (1) bekezdés szerinti választásának vagy választása hiányának módosítását, feltéve, hogy a módosítás nem érinti az általa megállapított és bevallott adóalap, fizetendő adó és az előzetesen felszámított, levonható adó összegét.

A fentieket összefoglalva elmondható, hogy a pénzforgalmi elszámolásra vonatkozó utalás számlán történő elmaradása következtében a fizetendő adóra nem alkalmazhatóak a pénzforgalmi elszámolás szabályai.

A tévesen választott pénzforgalmi elszámolásra jogosító státusz a fentiek szerinti kijavítási kérelemmel akár visszamenőlegesen is törölhető, feltéve, hogy a kérdéses adóalannyal szemben a kérdéses időszak utólagos adóellenőrzés még nem indult, továbbá a kívánt módosítás nem érinti az általa megállapított és bevallott adóalap, fizetendő adó és az előzetesen felszámított, levonható adó összegét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdasági támogatás elszámolása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Angliai munkabér adózása Magyarországon

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close