hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szigorúan ellenőrzött vevők – kérhető-e tőlük a nyugta?

  • Sinka Júlia, adó- és számviteli tanácsadó
8

A napokban több olvasónk is arról számolt be, hogy az üzletéből távozó vásárlóktól az adóhatóság munkatársai a nyugta bemutatását kérték. Része lehet-e ez az ellenőrzésnek, elvárható-e a vevőtől, hogy megőrizze az átvett nyugtát. Egyáltalán: magánszemély esetében van-e értelme a nyugták, számlák „raktározásának”?

A fenti kérdések megválaszolásához első lépésben azt kell megvizsgálnunk, mit is kell értenünk a nyugtaadási kötelezettség teljesítése alatt.

Az Áfa-tv. 166. §-a úgy rendelkezik, hogy abban az esetben, ha a vállalkozó az adótörvény idevágó szabályai alapján mentesül a számlaadási kötelezettség alól, köteles a termék beszerzője, a szolgáltatás igénybevevője – azaz a vevő – részére nyugtát kibocsátani.

Az ördög mindig a részletekben lakik: jelen esetben a „részére” szócska rejti a lényeget.
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, nyugtaadás kapcsán mit ellenőrizhetnek a revizorok, illetve miért érdemes megőriznie a vásárlónak a nyugtát!
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (8) , melyek közül a legfrissebbek:
:-)

Nem tudom, van-e olyan jogszabály, ami a vevőt a nyugta megőrzásáre kötelezi. Attól tartok nincs. Egyes parkoltató (rabló) társaságok korábban megpróbáltak ezel riogatni. Szemérmetlen mértékű büntetések befizetését kérték sok évvel korábbani állítólagos díjfizetés nélküli parkolásért. mSenki sem őrizgett évekre visszamenőleg parkolási cédulát. A zsarolás azért jöhetett létre, mert a szolgálati kocsik leadott parkoló céduláit a cégek elküldték a parkoltatónak valami AFA visszatéritési móka miatt. Erre a parkoltató kivett néhány cédulát aminelszámoláskor rá kellett írni a rendszámot, annak alapján küldte a büntetés fizetési felszólítást a céghez, mire ott elővették a delikvenst, aki persze nem emlékezett, hogy fizetett és elszámolta, viszont a helyszin és az időpont alapján a határidőnaplójából megállapította, hogy tényleg ott járt. Egyesek befizették a kamu bírságot, mások nem. Ha csak mindenötödik vizetett (mert félt, hogy a cégnél kellemetlensége lehet, ha ellenáll) akkor az is tiszta nyereség volt a parkoltatónak. Igy lehet visszaélni nyugtás hercehurcával. De ha már nyugtáról beszélünk, évente milliárdok tünnek el a közös képviselőknél, akik valamilyen ismeretlen okból kifolyólag nem adnak nyugtát a tízezer forintot is meghaladó közösköltség befizetésekről. Miért van az, hogy minden közüzemi szolgáltató legkésöbb a következő havi számlán igazolja az előzőhavi befizetés kézhez bételét, csak a közös képviselők nem teszik ezt. Jó lenne kötelezni őket is azonnali nyugtaadásra amint a pénz hozzájuk befolyt.

Ruszin Zsolt

A boltok mai bekamerázottsága mentén botorság lenne bárkitől, ha a kijönne egy üzletből és zöldségeket beszélne. A hamis tanúzást a törvény bünteti...

kreativnova

Ilyen alapon az üzletben "körülnéző rosszakaró, tolvaj személy" állíthatja, hogy nem kapott számlát, tehát nem bizonyítóerejű amit az üzletből távozó vagy ott tartózkodó személy állít.

Rien

Az egész nyugta, áfa, egyéb adó cirkusz oka, hogy nem készültek vagyonbevallások,
amihez mérni lehetne a gyarapodást legalizáló jövedelmet. Valakiknek az érdekét ez 1989 óta sérti.Ennek hiányában a kisemberek folyamatos vegzálása útján szednek
be sarcot.
Az összekacsintást indokolhatja, hogy egyetlen kormány sem számolt még el a beszedett adókkal tisztességesen - a költségvetés,zárszámadás parlamenti elfogadását nehéz lenne annak tekinteni -.

Ruszin Zsolt

Nekem nem lenne szimpatikus az a vevői magatartás, amely összekacsint azzal a bolti értékesítési gyakorlattal, ami nyugtaadás nélkül történik. Viszont az se tetszene, ha valamelyik vevőt azért vegzálnák, mert a nyugta bemutatását az utcán megtagadja, vagy a válaszadást más okkal kerüli ki. Ha a revizorok kellően udvariasak, akkor talán akad olyan vevő, aki együttműködik velük. Ha meg nem, akkor így jártak.

Mindez ugyanis más EU tagállamban se divat, még az adóelkerülésben jeleskedő olaszok is felhagytak a vevők számonkérésével. Ez onnan tudható, hogy korábban is terítéken volt a téma, amiből jól látszik, hogy az nem kormányfüggő felvetés, ráadásul a jelenleg is hasonló funkciót betöltő Péterfalvi Attila is nyilatkozott a témában:

Az adóellenőrök nyugtát is, számlát is kérhetnének a vásárlóktól, anélkül, hogy ezzel személyiségi jogokat sértenének. A számlán szereplő adatokat viszont semmilyen formában nem rögzíthetik, mivel az személyes adatkezelésnek minősül – mondta Péterfalvi Attila.

Lásd itt: http://hvg.hu/kkv/20070802_szamla_apeh_nullatolerancia_vasarlo

Pankász Etele

Milyen jogon szólnak bele az önálló cselekedetembe. Talán a TEK fog előállítani,mert a blokkot nem vagyok hajlandó bemutatni,vagy rabláncra fűz ? A NAV akkor is legyen szigorú,amikor a bejelentésemre semmitmondó választ küld Nem vagyunk rabszolgák,hogy helyettünk döntsenek,ezt jegyezzék meg mindörökre. Foglalkozzanak a bankokkal,akik tönkretették a hitelt felvevőket a nemlétező svájci frankhitellel. Erre legyen eszük és ne a lakosság vegzálására.

syssy48

Jó kérdés:) És hogyan bizonyítják be, hogy nem kapott nyugtát? És egyáltalán milyen alapon állítanak meg? Van erre felhatalmazásuk, hogy az utcán bárkit megállítsanak? Arról nem beszélve, ha ez egy étterem előtt történik meg. Honnan tudják, hogy mit ettem? Kezd már vicces lenni az, hogy mindenkit csalónak néznek, csak a csalókat nem.

József István

Ugyan nem tudom, mi a cikk folytatása, mert nem óhajtok előfizetni, de azért azt megkérdezném, hogy ha történetesen kilépek a közértből egy kiló krumplival, tíz tojással, meg egy csomag wc papírral, és nincs nálam számla (blokk), az adóhatóság számla hiányában mivel bizonyítja, hogy épp azokat a termékeket ott és akkor vásároltam?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház egyszeres

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close