hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Razzia során buktak le az áfacsalók

  • adozona.hu

A gyanú szerint az elkövetői kör 2014 vége óta több mint egymilliárd forint értékben hozott be tejet Szlovákiából, és az árut belföldi vevőknek értékesítette. Az eddigi adatok szerint tejjel, cukorral és étolajjal kereskedve több mint hétszázmillió forint áfát csaltak el. A NAV munkatársai két telephelyen több mint ezerhatszáz hektoliter tejet, és több mint kétszáz tonna cukrot lefoglaltak.

Az elkövetők a határon átnyúló csalási konstrukciót alkalmazva a Szlovákiából beszerzett élelmiszeripari termékek értékesítése után fizetendő áfa összegét cégláncolatot átfuttatott fiktív számlák felhasználásával csökkentették. A cégláncolat tagjai feltehetően nem végeztek tényleges gazdasági tevékenységet, szerepük kizárólag számla kiállítására korlátozódott.

A keddi akcióban a pénzügyi nyomozók tizenöt budapesti és tizenhat vidéki helyszínen tartottak házkutatásokat, munkájukat pénzügyőrök, adórevizorok és az ekáer csoportok tagjai segítették. Az ekáer adatainak felhasználásával az érintett cégek győri és budapesti telephelyén nyolc kamion tej- és négy kamion cukorszállítmányt sikerült lekapcsolni.

A pénzügyi nyomozók a házkutatások során tizenkétmillió forint készpénzt lefoglaltak, továbbá több mint kétszázharminc millió forint értékben zárolták az érintett cégek bankszámláit, ingatlant, és gépjárműveket. Emellett az adóvégrehajtók biztosítási intézkedésként több mint százhúsz millió forint értékben lefoglaltak több mint ezerhatszáz hektoliter tejet, több mint kétszáz tonna cukrot, és zároltak több bankszámlát.

A pénzügyi nyomozók az akciót követően három férfit hallgattak ki gyanúsítottként. A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik. Az ügyben további gyanúsítások várhatók.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ekho heti 10 órás munkaviszony mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Készpénzfizetés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5