hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem vallották be az áfát, börtönbüntetést kaphatnak

  • lapszemle

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Heves Megyei Főügyészség két vállalkozó ellen, írja az egerhirek.hu.

A büntetett előéletű, tótkomlósi illetőségű I. rendű vádlott – aki ellen adócsalás miatt jelenleg is több büntető eljárás folyik – 2011 júniusában a Heves megyei Vécsre bejegyzett székhellyel létrehozott egy gabona-, és egyéb áruféleségek nagykereskedelmével foglalkozó vállalkozást, melynek egyszemélyi tulajdonosa és ügyvezetője volt. A kft. alkalmazottakkal, gépjárművekkel, gépekkel nem rendelkezett, az áruszállítást fuvarozók végezték.

A kft. havi áfa-bevallás benyújtására volt köteles, de ezt a kötelezettségét nem teljesítette. Az I. rendű vádlott csupán egy alkalommal, 2012 februárjában tett látszólagos kísérletet arra, hogy benyújtsa a 2011. IV. negyedévi áfa-bevallást, azon túl azonban, hogy a nyomtatványon semmilyen érdemi adatot nem tüntetett fel, azt az akkori élettársa e-mail címéről küldte el, így az adóhatóság, mint nem jogosulttól származót, fel sem dolgozta. Az I. rendű vádlott ennek a vállalkozásának a működése kapcsán a 2011. és 2012. évben összesen 328,4 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

A Tótkomlóssal szomszédos Kaszaperen élő II. rendű vádlott, ugyancsak vécsi székhellyel, 2011 novemberében egy, az I. rendű vádlott cégével mindenben megegyező tevékenységet folytató másik vállalkozást hozott létre, aminek képviseletére teljes jogkörrel meghatalmazta az I. rendű vádlottat. A költségvetésnek 143,6 milliós vagyoni hátrányt okozó cég ugyanúgy működött, mint a másik kft., ide értve azt is, hogy a kibocsátott számláinak áfa-tartalmát az ezért felelős vádlottak nem vallották be. 

A Heves Megyei Főügyészség mindkét vádlottal szemben az egerhirek.hu cikke szerint végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására, valamint arra is indítványt tett, hogy a bíróság tiltsa el őket a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól, és a közügyek gyakorlásától.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó – támogatott ingatlan tevékenység alóli kivonása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close