hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikor kötelező az elektronikus számla befogadása?

  • Bunna Erika adótanácsadó
1

Számos cikk jelent meg az elektronikus számlázás témakörében, azonban arra a kérdésre, hogy mely esetben jelent ez kötelezettséget akár a számlakibocsátó, akár a számlabefogadó adózókra nézve, az áfatörvény alapján nem kapunk eligazítást. Cikkemben arra keresem a választ, mely esetben nem kérhető a jól bevált papír alapú számla az elektronikus forma helyett.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: áfatörvény) elektronikus számlázásra vonatkozó hatályos rendelkezései, az uniós irányelvekkel összhangban az alábbiak:

175. §

(2) Az elektronikus számla 168/A § (1) bekezdésében említett eredetének hitelességére és adattartalmának sértetlenségére vonatkozó követelményeknek történő megfelelése úgy is biztosítható, ha az elektronikus számlát

a) minősített elektronikus aláírással látják el; vagy

b) az elektronikus adatcsererendszerben (a továbbiakban: EDI) elektronikus adatként hozzák létre és továbbítják.

3) Az elektronikus számla alkalmazásának feltételea) a (2) bekezdés b) pontjában említett esetben, hogy a számlakibocsátásra kötelezett és a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője előzetesen és írásban megállapodjon az EDI alkalmazásáról és használatáról;

b) egyéb esetben a számlabefogadó beleegyezése, kivéve, ha jogszabály ettől eltérően rendelkezik.

(5) Külön jogszabály a 168/A § (1) bekezdésében említett követelménynek való megfelelés érdekében az elektronikus számlára egyéb rendelkezéseket is megállapíthat.

(6) Ha ugyanannak a számlabefogadónak több elektronikus számlát tartalmazó számlaköteget küldenek vagy ilyet bocsátanak a rendelkezésére, akkor a különböző számlák azonos adatait elegendő csak egyszer feltüntetni, feltéve, hogy minden számla esetében a teljes információ hozzáférhető.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből kiderül, hogy mik a további feltételei az elektronikus számla alkalmazásának!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A digitális archiválás szabályainak számlára vonatkozó alkalmazhatósága jogilag igencsak kétséges, hiszen az ellentétes lenne a 2010/45-ös EU rendelettel. Az EU irányelv nem véletlenül nem foglalkozik a témával, a számlával kapcsolatos e-tárolás szabályozásának felhatalmazása pedig csak az áfa törvényből eredhetne. Ennek ellenére az ITM úgy gondolta, hogy gazdája lett a témának. Innen jelezném: tévednek.

Ha majd a papír tárolására lesz hőmérsékelt és páratartalom, illetve napfényszint előírás, akkor lehetne a digitális tárolást (amit tévesen archiválásként értlemeznek) szabályozás alá vonni.

Egyébként az ITM rendelet betartatásának nincs gazdája sem.

Nekem az a bajom, hogy az ITM rendelet hebehurgya és ködös szabályozása mellett hogy jön ahhoz bármelyik tagállam és Brüsszel, hogy rámkényszerítse a papíralapú számlák befogadását. Több tiszteletet a biteknek és bájtoknak!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Iratmegsemmisítés módja

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Családi gazdaság – saját termék gyártatása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Telek értékcsökkenése beépítés esetén

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X