hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magyar webáruház termékértékesítése az EU-ban: így alakul az áfa

  • adozona.hu

Melyik ország áfakulcsai szerint kell számlázni a magánszemély vevők felé a magyar webáruház EU-s termékértékesítését? – kérdezte az Adózóna olvasója. Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Egy magyar kft. webáruházát EU-s országok felé is elérhetővé tenné. Főleg magánszemélyeknek értékesítene ruházati termékeket (Ausztriába, Németországba). Az áfatörvény 26. §-a szerint a magyar 27 százalékos áfakulcs érvényes ezekre az ügyletekre. De a 29–30. §-beli távolsági értékesítés szerint, mivel mi kiszállíttatjuk az árut a célország vevőihez, az adott ország áfakulcsai szerint kell számlázni a magánszemélyek felé, az ottani adóhatóságokhoz bejelentkezve. Melyik vonatkozik ránk, a 26. §, vagy a 29–30. § távolságiértékesítés-szabálya? Van-e országonként értékhatár, vagy még valami, ami tovább bonyolítja a dolgot?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A távolsági értékesítés (áfatörvény 29–31. §) lényege, hogy a normál, adóalanyok közötti Közösségen belüli adómentes termékértékesítéstől eltérően ez az értékesítés adójogilag sem oszlik két részre, nincs egyszerre jelen az értékesítési tagállamban teljesített adómentes értékesítés és a rendeltetési tagállamban teljesülő Közösségen belüli termékbeszerzés. Mivel a szóban forgó értékesítés vevője Közösségen belüli termékbeszerzés címén nem kötelezett adófizetésre, közösségi adószáma sincs, ezért ez után az értékesítés után mindenképpen az eladónak kell megfizetnie az adót. 

Azt az adott tagállami értékesítés volumenére ott előírt összeg, illetve küszöbérték alatt az értékesítő választása dönti el, hogy melyik tagállamban: az indulási vagy a rendeltetési tagállamban történik-e az adózás. Ez a tagállam lesz az értékesítés teljesítési helye, tehát a távolsági értékesítésre vonatkozó szabályok tulajdonképpen teljesítésihely-szabályok.

Az adókötelezettségét akkor teljesítheti az eladó belföldön, ha ennek a körnek (azaz közösségi adószámmal nem rendelkező, adóalanynak nem minősülő vevők) teljesített termékértékesítései adó nélkül számított összesített ellenértéke a tárgyévben és az azt megelőző évben nem haladta meg az átvevő tagállama által erre az esetre meghatározott értékhatárt. Az értékesítésre ilyenkor a terméknek megfelelő belföldi, 27 százalékos adómérték (nem mentesség) vonatkozik, és a 65-ös áfabevallás megfelelő belföldi értékesítési sorában kell szerepeltetni annak adatait.

Tekintettel arra, hogy ez az értékesítés nem minősül az áfatörvény alkalmazásában Közösségen belüli értékesítésnek, az összesítő nyilatkozatban erről nem szerepeltetendő adat. Az értékesítést kötelező számlával bizonylatolni, amelyben a belföldi áfakulcsot kell feltüntetni. 

A vevő tagállamába, így Ausztria és Németország felé történő bejelentkezési kötelezettséget tehát a küszöbérték határozza meg, amely mindkét tagállam esetében 100 000 euró. Ettől függetlenül dönthetnek úgy is, hogy bejelentkeznek, lévén az áfa összege hazánkban a legmagasabb mértékű. Amennyiben az értékhatárba beleférnek, és a külföldi regisztrációt nem szeretnék alkalmazni, az értékesített termékek belföldi áfával fognak adózni, melyet a webáruház a 65-ös bevallásában, a belföldi értékesítés sorain köteles feltüntetni. Összesítő nyilatkozat szintén nem szükséges.

Az áfatörvény 26. §-ában meghatározott teljesítésihely-szabály az adóalanyok közötti ügyletekre vonatkozik inkább, míg a távolsági értékesítés szabályait az önök esetére, magánszemély vevők felé történő értékesítésre kell alkalmazni, mivel az áfa összegét ők nem tudják rendezni saját országukban önbevallással.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Oroszország, áfabevallás

Bunna Erika

adótanácsadó

Alanyi mentes szolgáltatás nyújtása

Bunna Erika

adótanácsadó

Közműtársulás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close