hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lízingelt autó továbbértékesítése

  • adozona.hu
3

Nyíltvégű pénzügyi lízing futamidejének lejárta előtt a lízingbevevő megvásárolta a személygépjárművet továbbértékesíti céllal. A lízingcég áfás számlát nyújtott be a hátralevő értékről. Olvasónk az áfára vonatkozóan tett fel kérdéseket az ügylettel kapcsolatban, amelyekre Bunna Erika adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: pár éve nyíltvégű pénzügyi lízinggel vettek egy személygépkocsit. A lízing alatt az áfa 100 százaléka levonásba került, hiteles használati dokumentáció alapján a személyautó kizárólagosan céges használatban volt. A gépkocsit még a futamidő lejárta előtt megvásárolta a lízingbevevő, azzal a céllal, hogy egy harmadik fél részére továbbértékesítse azt. A lízingcég áfás számlát nyújtott be a hátralévő értékről. Szakértők véleményét szeretném kérni egyrészt a továbbértékesítési céllal megvásárolt személygépkocsi áfalevonásával (levonható vagy nem), másrészt az eladási számla kiállításával (áfás vagy nem) kapcsolatban. Milyen adózási kérdésekre érdemes még figyelni ebben a körülményben (akár visszamenőleges korrekcióra van-e szükség)?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Az Ön kérdésének megválaszolásához az áfatilalmak rendszerét szükséges megvizsgálni, a személygépkocsi beszerzésére vonatkozóan valóban vannak speciális szabályok.

Egy, a NAV által kibocsátott tájékoztató is megerősíti, hogy a nyíltvégű lízing keretében történő lízing, majd annak maradványértéken történő megvásárlása két teljesen önálló ügylet.

Mindenekelőtt tájékoztatom, hogy a gépjármű maradványértéken történő beszerzése, a pénzügyi lízingtől elkülönülten, önálló ügyletként ítélendő meg áfa szempontból. A beszerzés során a személygépkocsi ellenértékeként csak a maradványértéket kell figyelembe venni, a nyíltvégű lízingért mint szolgáltatásért fizetett összeget nem. A beszerzés tekintetében továbbá nem releváns, hogy a lízing időszakában a lízingdíjak áfatartalma milyen mértékben került levonásra.

A személygépkocsi beszerzését terhelő előzetesen felszámított áfa levonási tiltás alá esik az áfa rendszerében, azonban vannak ezt feloldó körülmények. Amennyiben az adózó a személygépkocsit továbbértékesítési céllal, taxiszolgáltatás nyújtására történő, illetve igazoltan bérbeadási céllal szerzi be.

Önöknél a továbbértékesítési cél állhat fenn, amelyet maga az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) is definiál. Továbbértékesítési cél: a mástól szerzett termék saját használat vagy egyéb módon történő hasznosítás nélküli értékesítése, amely értékesítéskori használati értékében legfeljebb csak a kereskedelemben szokásos értékváltozás miatt tér el a szerzéskori használati értékétől.

Tehát amennyiben Önök a fenti definíciónak megfelelnek, és nem használják értékesítés előtt a gépkocsit, az áfát a maradványérték vonatkozásában 100 százalékban levonhatják. A majdani értékesítéskor, éppen a levont áfa miatt, áfásan kell Önöknek is értékesíteni.

Abban az esetben, ha mégsem továbbértékesítési céllal veszik át a személygépkocsit, az áfa nem lesz levonható, viszont értékesítésekor áfafizetés sem merül fel a 87. § alapján.

Mentes az adó alól a termék értékesítése abban az esetben, ha

a) az értékesítést megelőzően a terméket kizárólag a 85. § (1) bekezdése vagy a 86. § (1) bekezdése szerint adómentes termékértékesítéshez és szolgáltatásnyújtáshoz használták, egyéb módon hasznosították, és a termékhez adólevonási jog nem kapcsolódott;

b) az értékesítést megelőzően a termékhez kapcsolódó előzetesen felszámított adó a 124. és 125. § szerint nem vonható le;

c) az értékesítést megelőzően a termékhez előzetesen felszámított adó kapcsolódott volna, az a 124. § (1) bekezdés d) pontja szerint nem lenne levonható.

Véleményem szerint visszamenőleges korrekcióra nincsen szükség az eddig levont áfa tekintetében, mivel a fentieknek megfelelően a nyíltvégű lízing áfakezelése (bérlet) és a maradványértéken történő átvétel mint beszerzés elkülönült ügyletek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (3)
adózóna.hu

Kedves Hozzászóló!

Köszönjük észrevételét.
Üdvözlettel az Adózóna csapata

Ruszin Zsolt

Remélem, hogy a kiadó részéről megfelelő válaszok/intézkedések érkeznek a hozzászólásokra.

Ruszin Zsolt

A válasz csupán áfa-szemléletű és hibátlan, ez azonban mégsem segít. Fontos körülmény maradt ki, amiről a kérdezőnek tudnia kell:

A 4511-es tevékenységi körön belül a használt személygépjármű, könnyűgépjármű kiskereskedelme bejelentés-köteles!

A bejelentés a Kormány kereskedelmi hatóságként és a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény szerinti szolgáltatás felügyeletét ellátó hatóságként a kereskedelmi tevékenység helye szerinti települési, Budapesten a kerületi önkormányzat jegyzőjénél, a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi főjegyzőnél tehető meg. A jegyző a nyilvántartásba történő bejegyzéssel egyidejűleg a bejegyzett adatokat elektronikus úton megküldi a Zala Megyei Kormányhivatal (a továbbiakban: Kormányhivatal) részére. A Kormányhivatal a jegyzők által megküldött adatok alapján országos nyilvántartást vezet. A Kormányhivatal által vezetett nyilvántartás nyilvános, és a Kormányhivatal a nyilvántartást a honlapján közzéteszi. A bejelentés elmulasztása bírságolható, mert 2020-tól már megszűnt a KKV-k "elsőre figyelmeztetés" szabálya.

Bejelentést előíró jogforrás: 2005. évi CLXIV. törvény
210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet

Szolgáltatás piacfelügeleti hatóság által vezetett internetes nyilvántartás: https://kozigazgatas.magyarorszag.hu/intezmenyek/450132/450157

Ezért aztán ésszerűbb egy kicsit tárgyi eszközként tartani az autót, bebukni az áfát majd, majd kis idővel később áfa mentesen továbbadni - ha a fenti hercehurca nem tetsző - hiszen a tárgyi eszköz eladása nem kereskedelem. Gépjárműkereskedői "státusz" nélkül persze az átírási illeték is felmerül.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékelőleg adózása a kettős adóztatás szempontjából

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ünnepnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végelszámolás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs