hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lízingelt autó továbbértékesítése

  • adozona.hu
3

Nyíltvégű pénzügyi lízing futamidejének lejárta előtt a lízingbevevő megvásárolta a személygépjárművet továbbértékesíti céllal. A lízingcég áfás számlát nyújtott be a hátralevő értékről. Olvasónk az áfára vonatkozóan tett fel kérdéseket az ügylettel kapcsolatban, amelyekre Bunna Erika adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: pár éve nyíltvégű pénzügyi lízinggel vettek egy személygépkocsit. A lízing alatt az áfa 100 százaléka levonásba került, hiteles használati dokumentáció alapján a személyautó kizárólagosan céges használatban volt. A gépkocsit még a futamidő lejárta előtt megvásárolta a lízingbevevő, azzal a céllal, hogy egy harmadik fél részére továbbértékesítse azt. A lízingcég áfás számlát nyújtott be a hátralévő értékről. Szakértők véleményét szeretném kérni egyrészt a továbbértékesítési céllal megvásárolt személygépkocsi áfalevonásával (levonható vagy nem), másrészt az eladási számla kiállításával (áfás vagy nem) kapcsolatban. Milyen adózási kérdésekre érdemes még figyelni ebben a körülményben (akár visszamenőleges korrekcióra van-e szükség)?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Az Ön kérdésének megválaszolásához az áfatilalmak rendszerét szükséges megvizsgálni, a személygépkocsi beszerzésére vonatkozóan valóban vannak speciális szabályok.

Egy, a NAV által kibocsátott tájékoztató is megerősíti, hogy a nyíltvégű lízing keretében történő lízing, majd annak maradványértéken történő megvásárlása két teljesen önálló ügylet.

Mindenekelőtt tájékoztatom, hogy a gépjármű maradványértéken történő beszerzése, a pénzügyi lízingtől elkülönülten, önálló ügyletként ítélendő meg áfa szempontból. A beszerzés során a személygépkocsi ellenértékeként csak a maradványértéket kell figyelembe venni, a nyíltvégű lízingért mint szolgáltatásért fizetett összeget nem. A beszerzés tekintetében továbbá nem releváns, hogy a lízing időszakában a lízingdíjak áfatartalma milyen mértékben került levonásra.

A személygépkocsi beszerzését terhelő előzetesen felszámított áfa levonási tiltás alá esik az áfa rendszerében, azonban vannak ezt feloldó körülmények. Amennyiben az adózó a személygépkocsit továbbértékesítési céllal, taxiszolgáltatás nyújtására történő, illetve igazoltan bérbeadási céllal szerzi be.

Önöknél a továbbértékesítési cél állhat fenn, amelyet maga az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) is definiál. Továbbértékesítési cél: a mástól szerzett termék saját használat vagy egyéb módon történő hasznosítás nélküli értékesítése, amely értékesítéskori használati értékében legfeljebb csak a kereskedelemben szokásos értékváltozás miatt tér el a szerzéskori használati értékétől.

Tehát amennyiben Önök a fenti definíciónak megfelelnek, és nem használják értékesítés előtt a gépkocsit, az áfát a maradványérték vonatkozásában 100 százalékban levonhatják. A majdani értékesítéskor, éppen a levont áfa miatt, áfásan kell Önöknek is értékesíteni.

Abban az esetben, ha mégsem továbbértékesítési céllal veszik át a személygépkocsit, az áfa nem lesz levonható, viszont értékesítésekor áfafizetés sem merül fel a 87. § alapján.

Mentes az adó alól a termék értékesítése abban az esetben, ha

a) az értékesítést megelőzően a terméket kizárólag a 85. § (1) bekezdése vagy a 86. § (1) bekezdése szerint adómentes termékértékesítéshez és szolgáltatásnyújtáshoz használták, egyéb módon hasznosították, és a termékhez adólevonási jog nem kapcsolódott;

b) az értékesítést megelőzően a termékhez kapcsolódó előzetesen felszámított adó a 124. és 125. § szerint nem vonható le;

c) az értékesítést megelőzően a termékhez előzetesen felszámított adó kapcsolódott volna, az a 124. § (1) bekezdés d) pontja szerint nem lenne levonható.

Véleményem szerint visszamenőleges korrekcióra nincsen szükség az eddig levont áfa tekintetében, mivel a fentieknek megfelelően a nyíltvégű lízing áfakezelése (bérlet) és a maradványértéken történő átvétel mint beszerzés elkülönült ügyletek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
adózóna.hu

Kedves Hozzászóló!

Köszönjük észrevételét.
Üdvözlettel az Adózóna csapata

Ruszin Zsolt

Remélem, hogy a kiadó részéről megfelelő válaszok/intézkedések érkeznek a hozzászólásokra.

Ruszin Zsolt

A válasz csupán áfa-szemléletű és hibátlan, ez azonban mégsem segít. Fontos körülmény maradt ki, amiről a kérdezőnek tudnia kell:

A 4511-es tevékenységi körön belül a használt személygépjármű, könnyűgépjármű kiskereskedelme bejelentés-köteles!

A bejelentés a Kormány kereskedelmi hatóságként és a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény szerinti szolgáltatás felügyeletét ellátó hatóságként a kereskedelmi tevékenység helye szerinti települési, Budapesten a kerületi önkormányzat jegyzőjénél, a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi főjegyzőnél tehető meg. A jegyző a nyilvántartásba történő bejegyzéssel egyidejűleg a bejegyzett adatokat elektronikus úton megküldi a Zala Megyei Kormányhivatal (a továbbiakban: Kormányhivatal) részére. A Kormányhivatal a jegyzők által megküldött adatok alapján országos nyilvántartást vezet. A Kormányhivatal által vezetett nyilvántartás nyilvános, és a Kormányhivatal a nyilvántartást a honlapján közzéteszi. A bejelentés elmulasztása bírságolható, mert 2020-tól már megszűnt a KKV-k "elsőre figyelmeztetés" szabálya.

Bejelentést előíró jogforrás: 2005. évi CLXIV. törvény
210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet

Szolgáltatás piacfelügeleti hatóság által vezetett internetes nyilvántartás: https://kozigazgatas.magyarorszag.hu/intezmenyek/450132/450157

Ezért aztán ésszerűbb egy kicsit tárgyi eszközként tartani az autót, bebukni az áfát majd, majd kis idővel később áfa mentesen továbbadni - ha a fenti hercehurca nem tetsző - hiszen a tárgyi eszköz eladása nem kereskedelem. Gépjárműkereskedői "státusz" nélkül persze az átírási illeték is felmerül.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Piaci ár

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

"Saját tőke pótlása" válaszhoz

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Leköszönő tulajdonos szavazati joga

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close