hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lízingeli a céges kocsit? Erre nagyon figyeljen!

  • Sinka Júlia

A lízingszerződés aláírásakor a cégtulajdonosoknak legfőképpen az okoz fejtörést, hogy képesek lesznek-e a részleteket határidőben megfizetni. Pedig az ügylet jelentős adókockázattal is jár.

A veszélyt a zárt-, illetve nyílt végű pénzügyi lízing eltérő áfaszabályai jelentik. A zárt végű pénzügyi lízing a forgalmi adó rendszerében termékértékesítésnek minősül. Viszont az áfatörvény 124.§ (1) d). pontja - néhány kivételtől eltekintve - tiltja a személygépkocsi vásárlásakor áthárított áfa levonását, azaz zárt végű pénzügyi lízing esetében a lízingbe adó által áthárított áfa a lízingbe vevőt terheli.

A nyílt végű pénzügyi lízinget viszont az áfatörvény szolgáltatásnyújtásnak, és lényegében bérbeadásnak tekinti. A lízingbe adó ilyenkor a részfizetésről kiállított számlában elkülönítetten szerepelteti a lízingdíj - áfát is tartalmazó - tőkerészét, illetve az áfatörvény hatálya alá nem tartozó, és így forgalmi adót nem tartalmazó kamatrészt. A lízingbe vevő a lízingdíj áfáját ebben a lízing konstrukcióban levonásba helyezheti olyan mértékben, amilyen arányban a személygépkocsit a vállalkozás gazdasági tevékenységéhez használja. (Az adólevonást az útnyilvántartás támasztja alá.)
OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen rizikókkal kell számolnia!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Selejtezés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Külföldről származó osztalék adója

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

EU-n belüli egyéni vállalkozásból származó jövedelem

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close