hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lízingeli a céges kocsit? Erre nagyon figyeljen!

  • Sinka Júlia

A lízingszerződés aláírásakor a cégtulajdonosoknak legfőképpen az okoz fejtörést, hogy képesek lesznek-e a részleteket határidőben megfizetni. Pedig az ügylet jelentős adókockázattal is jár.

A veszélyt a zárt-, illetve nyílt végű pénzügyi lízing eltérő áfaszabályai jelentik. A zárt végű pénzügyi lízing a forgalmi adó rendszerében termékértékesítésnek minősül. Viszont az áfatörvény 124.§ (1) d). pontja - néhány kivételtől eltekintve - tiltja a személygépkocsi vásárlásakor áthárított áfa levonását, azaz zárt végű pénzügyi lízing esetében a lízingbe adó által áthárított áfa a lízingbe vevőt terheli.

A nyílt végű pénzügyi lízinget viszont az áfatörvény szolgáltatásnyújtásnak, és lényegében bérbeadásnak tekinti. A lízingbe adó ilyenkor a részfizetésről kiállított számlában elkülönítetten szerepelteti a lízingdíj - áfát is tartalmazó - tőkerészét, illetve az áfatörvény hatálya alá nem tartozó, és így forgalmi adót nem tartalmazó kamatrészt. A lízingbe vevő a lízingdíj áfáját ebben a lízing konstrukcióban levonásba helyezheti olyan mértékben, amilyen arányban a személygépkocsit a vállalkozás gazdasági tevékenységéhez használja. (Az adólevonást az útnyilvántartás támasztja alá.)
OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen rizikókkal kell számolnia!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. áttérne 2020. január 1-jétől kivára

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás bt.-ben megbízási díj

Szipszer Tamás

adószakértő

Tehergépkocsi üzleti célú használata

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X