hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kínából beszerzett termék – teendők az áfa kapcsán

  • adozona.hu

Az áfanyomtatványon hol kell bevallani a Kínából behozatott, Szlovéniában vámolt terméket, ki kell-e fizetni előre az áfát? – kérdezte az Adózóna olvasója. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Ügyfelem Kínából hozat be terméket, amit Szlovéniában vámolnak, és ekáerszám igénylésével hozzák be Magyarországra. Kérdésem az lenne, hogy milyen bejelentési kötelezettségem van? Az áfanyomtatványon hol kell bevallanom, ki kell-e fizetni előre az áfát?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Amennyiben a terméket Szlovéniában bocsátják vámjogi szabadforgalomba, de a termék rendeltetési helye Magyarország, úgy az import mentes a forgalmi adó alól, tehát nem keletkezik áfafizetési kötelezettség Szlovéniában.

Ebben az esetben közösségen belüli termékbeszerzésként kell kezelni az ügyletet Magyarországon, így az áfabevallás mellett az összesítő nyilatkozatot is be kell nyújtani.

A közösségen belüli beszerzés jogcímén a fizetendő áfa összegét a magyar cég levonásba helyezheti (ha a levonási feltételek fennállnak).

Az áfalevonáshoz szükséges, hogy a magyar cég rendelkezzen a szlovén fél nevében vagy ennek hiányában a saját maga által kibocsátott számlával (önszámlázás).

Az áfabevallásban a megfelelő adókulcsú közösségen belüli termékbeszerzés után fizetendő és levonható sorában kell feltüntetni a beszerzést. Emellett a 18A60 összesítő nyilatkozat 02. lapját is kell tölteni.

A nyomtatvány kitöltési útmutatója alapján a 18A60-02. számú lap kitöltésére azok az adózók kötelezettek, akik harmadik országból másik tagállamba importálnak, de az import helye szerinti tagállam szabályai alapján ott azért nem kötelesek adóalanyként bejelentkezni és az import után az adót megfizetni, mert belföldön közösségi termékbeszerzés címén keletkezik adófizetési kötelezettségük a beszerzett termékre vonatkozóan.

Abban az esetben, ha harmadik országból másik tagállamba importál az adóalany és az import teljesítési helye szerinti tagállam szabályai alapján ott nem köteles adóalanyként bejelentkezni, és az import tagállamából továbbított termék után közösségi termék beszerzés címén fizet belföldön a más tagállamba importált termék után adót, illetve ettől eltérő, egyéb módon vagyonáthelyezést valósít meg más tagállami (közösségi) adószám nélkül, akkor a 18A60-02. számú lapon az (a) oszlopban az import illetve a vagyonáthelyezés helye szerinti tagállam országkódját kell feltüntetni, és a 18A60-02. számú lapon a (b) oszlopba „1”-t kell írni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánvállalkozói tevékenység megszüntetésekor számlázás 2.

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Cégkapuletöltés-igazolás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tbj. szerinti külföldiség igazolása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs