hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfás lehet az alanyi adómentes is: itt vannak a példák!

  • dr. Csobánczy Péter

Az alanyi adómentesség az évi 6 millió forint bevételnél kisebb forgalmú mikrovállalkozásoknak kínált opció, amelynek jelentős előnye, hogy választása esetén nem kell áfabevallást készíteni. Vannak azonban kivételes esetek is, amikor az egyébként alanyi adómentes vállalkozásnak mégis fel kell számítania az áfát, és be is kell azt vallania. Cikkünkben azokat az eseteket vesszük sorra, amelyek az alanyi adómentes áfaalany termékértékesítői, szolgáltatásnyújtói szerepkörében fordulhatnak elő.

Elöljáróban röviden arról, hogy mi az, ami minden kivételben közös, amivel az alanyi adómentes vállalkozásoknak tisztában kell lenniük. Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) a kivételek említésekor szokásosan azzal a fordulattal él, hogy az adóalany nem járhat el alanyi adómentes minőségében, ezzel is nyomatékosítva, ilyenkor az alanyi adómentes státusz nem szűnik meg. Bármilyen kivételről legyen szó, annak bekövetkezéséhez kapcsolódva és annak erejéig adóbevallást kell tenni, mégpedig az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) rendelkezései szerint a tárgyhónapot követő hónap 20-áig (1. számú melléklet I/B. rész 3/d. alpont).

Az adóbevallásban kimutatott egyenleg az esetek többségében pozitív előjelű, azaz befizetési kötelezettséget takar, lehetséges azonban olyan eset is, amikor visszaigényelhető az áfa. Ha a kivétel egyúttal olyan közösségi elemet hordoz, amelyre az Art. 8. számú melléklete vonatkozik, akkor az adóbevallás mellett összesítő nyilatkozatot is be kell nyújtani.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mely esetekben kell az egyébként alanyi adómentes vállalkozásnak mégis áfát felszámítania és bevallást készítenie.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Céltartalékképzés társasági adó vonzata

Pölöskei Pálné

adószakértő

Katás bt. után átalányadózó egyéni vállalkozó

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereség és tao

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close