hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ideje elkezdeni felkészülni az online számla-adatszolgáltatás jövőre alkalmazandó szabályaira

  • adozona.hu

Nagyban megváltozik a módosító számlák kezelése a NAV által az onlineszámlarendszerre vonatkozóan nemrégiben közzétett 2.0 adatséma szerint, s az üzenetküldések módjának átalakítása mellett új szabályok vonatkoznak majd a beküldött számlákra vonatkozó státuszlekérdezések gyakoriságára is.

Augusztus 1-jén tette közzé az első hivatalos információkat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Online Számla oldalán a valós idejű számla-adatszolgáltatást érintő változtatások kapcsán. Az eredetileg júliusra tervezett végleges változtatásokat tartalmazó dokumentáció még nem érhető el, az informatikai változtatások egy részét publikálta az adóhatóság, illetve frissítette az onlineszámlarendszert a legújabb, 2.0-s sémaleírók szerint.

Egy fejlesztői platformon (a GitHub-on) elérhetővé tett verzió szerint számos technikai változtatás várható az adatséma szerkezete és az adóhatósági rendszerkommunikáció tekintetében.

Az adatséma kapcsán a módosító számlák kezelése nagyban megváltozik, míg a kommunikáció tekintetében az üzenetküldések módjának átalakítása mellett szabályozásra kerül többek között a beküldött számlákra vonatkozó státuszlekérdezések gyakorisága is – mondta el Sík Richárd, a Deloitte adóosztályának menedzsere.

A sémaváltoztatások mellett elérhetővé teszik a számlalekérdező operációt is, mely megoldást jelenthet a jogszabályi megfelelés biztosítására, többek között önszámlázás esetén. A végleges 2.0 interfész dokumentációt várhatóan augusztus folyamán publikálja a NAV.

Előreláthatólag augusztusban az is tisztázódik, hogy az ígért féléves felkészülési idő tükrében, mi lesz végül a végső határideje a változtatások kötelező bevezetésének, továbbá a korábbi hírekkel megegyezően valóban lecsökken-e nullára a jelentéstételi értékhatár. Emellett szintén sokan várják a bejövő számlainformáció valós idejű lekérdezhetőségének lehetőségét is – tette hozzá dr. Tancsa Zoltán, a Deloitte adóosztályának partnere.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Személygépkocsi mint céges autó

Nagy Norbert

adószakértő

Zárt végű pénzügyi lízing

Nagy Norbert

adószakértő

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X