hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ideje elkezdeni felkészülni az online számla-adatszolgáltatás jövőre alkalmazandó szabályaira

  • adozona.hu

Nagyban megváltozik a módosító számlák kezelése a NAV által az onlineszámlarendszerre vonatkozóan nemrégiben közzétett 2.0 adatséma szerint, s az üzenetküldések módjának átalakítása mellett új szabályok vonatkoznak majd a beküldött számlákra vonatkozó státuszlekérdezések gyakoriságára is.

Augusztus 1-jén tette közzé az első hivatalos információkat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Online Számla oldalán a valós idejű számla-adatszolgáltatást érintő változtatások kapcsán. Az eredetileg júliusra tervezett végleges változtatásokat tartalmazó dokumentáció még nem érhető el, az informatikai változtatások egy részét publikálta az adóhatóság, illetve frissítette az onlineszámlarendszert a legújabb, 2.0-s sémaleírók szerint.

Egy fejlesztői platformon (a GitHub-on) elérhetővé tett verzió szerint számos technikai változtatás várható az adatséma szerkezete és az adóhatósági rendszerkommunikáció tekintetében.

Az adatséma kapcsán a módosító számlák kezelése nagyban megváltozik, míg a kommunikáció tekintetében az üzenetküldések módjának átalakítása mellett szabályozásra kerül többek között a beküldött számlákra vonatkozó státuszlekérdezések gyakorisága is – mondta el Sík Richárd, a Deloitte adóosztályának menedzsere.

A sémaváltoztatások mellett elérhetővé teszik a számlalekérdező operációt is, mely megoldást jelenthet a jogszabályi megfelelés biztosítására, többek között önszámlázás esetén. A végleges 2.0 interfész dokumentációt várhatóan augusztus folyamán publikálja a NAV.

Előreláthatólag augusztusban az is tisztázódik, hogy az ígért féléves felkészülési idő tükrében, mi lesz végül a végső határideje a változtatások kötelező bevezetésének, továbbá a korábbi hírekkel megegyezően valóban lecsökken-e nullára a jelentéstételi értékhatár. Emellett szintén sokan várják a bejövő számlainformáció valós idejű lekérdezhetőségének lehetőségét is – tette hozzá dr. Tancsa Zoltán, a Deloitte adóosztályának partnere.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Biztosítás adóvonzata 2

Szipszer Tamás

adószakértő

Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Tervezett kata szigorítás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close