hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Haverok, pia, adózás: így kell kezelni a pohárletét címén kért összeget

  • dr. Juhász Péter, HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Az adóhatóság operatív ellenőrzéseinek kiemelt célpontjai a különböző fesztiválok, gasztronómiai rendezvények, így különös gonddal kell eljárni ezen gazdasági események bizonylatolásakor, és a kapcsolódó adóterhek megállapításakor. Különösen érdekes kérdés, milyen adószabályokat kell figyelembe venni a vendégek részére biztosított kóstoló poharakért fizetendő letétek esetében.

Vendéglátással foglalkozó adózók esetében gyakran előfordul, hogy az általuk üzemeltetett vendéglátó helyiségben, illetve egyes gasztronómiai és borászati rendezvényeken meghatározott pénzösszeg (úgynevezett pohárletét) ellenében a vendégek részére saját, beazonosítható ismertető jegyekkel (embléma) ellátott kóstoló poharat (boros pohár, pálinkás pohár stb.) biztosítanak. Ha a vendég visszaszolgáltatja a poharat épségben, akkor ezen összeget visszatérítik részére, míg, ha esetleg eltörik a pohár, vagy azt nem viszi vissza a vendég, akkor a pohárletét összegét megtartják.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfatv.) 259. paragrafusának 6. pontja értelmében ellenérték bármilyen vagyoni előny, ideértve a meglévő követelés mérséklésére elismert vagyoni értéket is, de ide nem értve a kártérítést. A fenti jogszabályi rendelkezés értelmezése alapján azok a termékértékesítések és szolgáltatások járnak adófizetési kötelezettséggel, amelyek ténylegesen ellenérték fejében teljesülnek, illetve amelyek az Áfatv. szerint ilyennek minősülnek.

A fentiek alapján speciális megítélés alá esnek az irányadó joggyakorlat szerint a szerződéses biztosítékok, ugyanis ezek után akkor keletkezik csak áfafizetési kötelezettség, ha azok valamely termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás ellenértékének minősülnek.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, milyen szabályokat kell figyelembe venni a pohárletét átvételekor, visszafizetésekor, a vendégek részére biztosított pohár átadásakor.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék kivétele kiva hatálya alatt

Szipszer Tamás

adószakértő

Üzemanyagkártya-juttatás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close