Érvénytelen kézi számla: legyen körültekintő az adatszolgáltatásnál!

  • adozona.hu

Egy kft. adott értékesítéséhez egyszerűsített készpénzfizetési számlát állított ki, amit a NAV online számlaadat-szolgáltatás felületén be is jelentett. Kiderült, hogy mégis átutalással fizetne a vevő. Valamennyi példány begyűjtése, a számla áthúzása rontott jelöléssel, és a számlatömbben megőrzés helyes érvénytelenítés mód? Hogyan kell ezt a NAV oldalán jelenteni? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Technikai érvénytelenítés nem választható, mivel azt akkor kell alkalmazni, ha a számla hibátlanul van kiállítva, csak az adatszolgáltatás a hibás. Előzményes számla érvénytelenítése esetén pedig meg kell adni az érvénytelenítő számla adatait, ami jelen esetben nincs, mivel a számla valamennyi példánya le van rontva és vissza van "helyezve" a számlatömbbe. Természetesen a helyes számlát is kiállítja a cég – ecsetelte kérdésében olvasónk.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A technikai érvénytelenítés akkor merül fel, amikor maga a kiállított számla helyes, azonban a róla teljesített adatszolgáltatás helytelen. Ennek megfelelően a kérdéses esetben ez nem alkalmazható.

Ha az eredeti, hibás kézi számla adatszolgáltatása megtörtént, úgy érvénytelenítő számlát kell kiállítani, és azt is rögzíteni kell az adatszolgáltatásban. Ezt követően lehet kiállítani az új, helyes számlát.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kutyatartás őstermelőként

Lepsényi Mária

adószakértő

Szoftverértékesítés közvetítőn keresztül

Lepsényi Mária

adószakértő

Családi gazdaság 2017

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close