hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magyar jármű karbantartása EU-s országban: hogyan kell számlázni?

  • adozona.hu

Melyik jogszabály mondja ki, hogy a magyar tehergépkocsi ausztriai karbantartását 20 százalék áfával kell kiszámlázni? – kérdezte az Adózóna olvasója. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Tehergépjárművünkön Ausztriában egy osztrák cég végzett karbantartási munkát, melynek során karbantartási anyag is beépítésre került. Az osztrák cég áfásan számlázta ide a teljes összeget (anyagdíj és munkadíj), 20 százalék áfával. Kérdésem: pontosan melyik jogszabály mondja ki, hogy ez a helyes eljárás (amennyiben az anyagdíj meghaladja a munkadíjat)?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az adott ügyletre a számla kibocsátó országa szerinti forgalmiadó-szabályok vonatkoznak, ezért válaszom kizárólag általános, a Héa-irányelv rendelkezései figyelembevételével történt.

A Héa- irányelv szerint a termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás esetén, az adóalap tartalmaz mindent, ami azon teljesítés ellenértékét képezi, amelyet ezért az ügyletért a vevőtől az eladó vagy a szolgáltatás nyújtója kap. Az adóalap részét képezik ezen felül az adók, vámok, díjak, illetékek, valamint az értékesítést teljesítő által a megrendelőre terhelt járulékos költségek.

Járulékos költségről akkor beszélünk, ha a termékhez, szolgáltatáshoz a szerződés alapján valamilyen olyan ügylet szükséges, ami nélkül az alapügylet nem vagy nem teljes körűen teljesülne. A járulékos költségek felveszik az alap termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás adómértékét, teljesítési helyét és alapesetben a teljesítési időpontját is.

A kérdéses esetben a felek közötti megállapodás alapján kell elbírálni, hogy az anyag, alkatrész a karbantartási szolgáltatáshoz kapcsolódó járulékos költség-e vagy sem. Amennyiben járulékos költségről van szó, úgy ez is az adóalap részét képezi és osztozik annak adóügyi kezelésével. Véleményem szerint, ha szerviztől a gépjármű javítási szolgáltatását rendelték meg (és nem a javításhoz szükséges alkatrészeket és azok beszerelését), úgy szolgáltatásnyújtásról van szó. Ebben az esetben az osztrák cégnek a közösségi adószámok feltüntetése mellett, közösségen belüli szolgáltatásnyújtás jogcímén, áfa nélkül kellett volna számláznia.

Amennyiben egy adott alkatrész beszerzését rendelték meg az osztrák cégtől, melyet az be is szerelt, úgy a termékértékesítés lesz a fő ügylet, míg a beszerelés díja a járulékos költség. Ebben az esetben, ha hitelt érdemlő módon nem tudják igazolni, hogy a jármű (a beépített alkatrésszel) elhagyja az országot, úgy az ügylet teljesítési helye Ausztria és a számlát az osztrák adómérték felszámításával kell kiállítani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close