hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alanyi mentes vagy áfás számla: nő az értékhatár, mi van az átmenettel?

  • adozona.hu

Ha a vállalkozásnak 2016 novemberében értékhatár-túllépés miatt át kell lépnie a normál adózás alá, majd a parlament megszavazza a 2017-es áfaváltozásokat, akkor 2017-től ismét választhatja az alanyi adómentességet, ha a bevétele nem haladta meg a 8 millió forintot? – kérdezte olvasónk. Bartha László, adójogi szakjogászunk válaszolt.

Időszakos elszámolású ügyleteknél a teljesítés időpontja – ha a számla kiállítása és a fizetési határidő is követi az elszámolás időpontját – a fizetési határidő. Ez esetben a fizetési határidő alapján kell a bevételeket figyelni az alanyi mentesség értékhatáránál? Ha a vállalkozásnak 2016 novemberében értékhatár-túllépés miatt át kell lépnie a normál adózás alá, majd a parlament megszavazza a 2017-es áfaváltozásokat, akkor 2017-től ismét választhatja az alanyi adómentességet, ha a bevétele nem haladta meg a 8 millió forintot? Ez esetben, ha 2017-es fizetési határidővel állít ki számlát, azt már ismét alanyi adómentes minőségében teheti meg? – kérdezte olvasónk.

Az alanyi adómentesség értékhatárának vizsgálatakor az általános forgalmi adóról (áfa) szóló törvény szerinti teljesítési dátumot kell figyelembe venni (tehát ha az megegyezik a fizetési határidővel, akkor azt)

A T/ 12741. törvényjavaslat szerint az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény új átmeneti rendelkezéssel egészül ki, mely szerint az adóalany – az egyéb törvényi feltételek fennállása esetén – az alanyi adómentességet a 2017. évre abban az esetben választhatja, ha a törvény 2. paragrafusának a) pontja szerinti összes termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása fejében megtérített vagy megtérítendő ellenértéknek – forintban kifejezett és éves szinten göngyölített – összege

a) sem a 2016. naptári évben ténylegesen,

b) sem a 2017. naptári évben ésszerűen várhatóan, illetve ténylegesen

nem haladja meg a 8 millió forintnak megfelelő pénzösszeget.

Az említett feltételek fennállása esetén az adóalany az alanyi adómentességet 2017-re abban az esetben is választhatja, ha a 191. § (3) bekezdésében rögzített időtartam még nem telt el. Az említett jogszabályhely szerint alapesetben, ha az adóalany alanyi adómentessége azért szűnik meg, mert átlépi a meghatározott bevételi értékhatárt – ami a jelenleg hatályos rendelkezés szerint 6 millió forintnak megfelelő pénzösszeg –, az alanyi adómentesség megszűnésének évét követő második naptári év végéig nem lehet ezt a kedvező adózást választani.

Tehát a törvényjavaslat alapján a 2017. évi áttéréskor a 2016-os év tekintetében a vizsgálandó értékhatár 8 millió forint (amennyiben a javaslatot jelen szövegezés mellett elfogadja a parlament). Továbbá, az áttérésre akkor is lehetőség van, ha 2016-ban az adózó átlépte a 6 millió forintos értékhatárt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close