hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfa alanyi mentes egyéni vállalkozó tárgyi eszköz értékesítésekor

  • adozona.hu

Az áfával, illetve a számlázás során milyen kötelezettségei vannak az alanyi mentes egyéni vállalkozónak tárgyi eszköz értékesítésekor. Az Adózóna olvasójának kérdésére Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: 2006. évben indítottam egyéni vállalkozásomat alanyi áfamentesként, azóta is az vagyok. 2008. évben magánszemélytől adásvételi szerződéssel vásároltam vállalkozásomba egy használt tárgyi eszközt, amit most el szeretnék adni. Azzal tisztában vagyok, hogy mivel vállalkozásomban használtam és költségként elszámoltam, értékesítéskor számlát kell kiállítanom. Az első kérdésem az lenne, hogy áfásan kell-e a számlát kiállítanom attól függetlenül, hogy már a vásárláskor is alanyi mentes voltam, és egyébként is magánszemélytől vásároltam használtan adásvételi szerződéssel áfamentesen? Ha áfás számlát kell kiállítanom, akkor ha bevallom a 65-ös áfabevallás nyomtatványon a fizetendő áfát, milyen időszakra kell elkészítenem (havi, negyedéves, éves), és a bevallás első oldalán be kell-e valamilyen pontban jelölnöm, hogy alanyi mentesként miért nyújtom be? Az adóalap és adó sora pedig ugyanaz, mint a normál értékesítésnél? A tárgyi eszközt a 855903 Nyelvi magánoktatás és 855908 Nyelvi képzés ÖVTJ kódok alatti tevékenységhez használta.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az alanyi áfamentes adóalany tárgyi eszköz értékesítés esetén nem járhat el alanyi áfamentes minőségben. Ez azt jelenti tehát, hogy ilyen esetben alanyi mentességre nem hivatkozhat, az értékesítése – fő szabály szerint – áfafizetési kötelezettséggel jár. A fizetendő áfa alapját és az adó összegét havi áfabevalláson, az értékesítés hónapját követő hónap 20-áig kell bevallania és megfizetnie.

Az egyéni vállalkozó mint egyszeres könyvvezetést folytató adóalany az áfatörvény 61. §-a alapján jogosult a fizetendő áfát az ellenérték megtérítésének napján megállapítani. Ha az ellenértéket azonban az értékesítést követő 45-ik napot követő napon sem fizetik ki, akkor ezen napot magában foglaló hónapra meg kell állapítani és be kell vallani a fizetendő áfát.

Például ha a termékeket július 20-án értékesíti, de az ellenértéket csak augusztus 15-én kapja kézhez, akkor elegendő augusztus hónapra áfabevallást beadni szeptember 20-ai határidővel. Ha az ellenértéket valamilyen oknál fogva 45 napon túl kapja kézhez akkor szeptember hónapra kell a bevallást elkészítenie és október 20-áig beadni a fenti példa alapján, mivel az értékesítéstől számított 45-ik nap szeptember hónapban telik le.

Az áfatörvény 87. § a) pontja értelmében azonban mentes az áfa alól a termék értékesítése, ha ezen terméket kizárólag úgynevezett "tárgyi" mentes tevékenységhez használták és a termék beszerzéséhez adólevonási jog nem kapcsolódott.

Az áfatörvény 85. § (1) bekezdés j) pontja értelmében áfamentes tevékenységnek számít az a szolgáltatásnyújtás, melyet tanári, oktatói tevékenységet végző ilyen minőségben nyújt az egyéb oktatás keretében, ideértve a magánóraadást is.

Az áfatörvény 85. § (2) bekezdése alapján egyéb oktatásnak minősül többek között a nemzetközileg vagy államilag elismert nyelvvizsgáztatás.

Vagyis ha a vállalkozó kizárólag államilag elismert nyelvvizsgáztatáshoz kapcsolódóan folytatta oktatói tevékenységét, s az ehhez szükséges eszközöket értékesíti, akkor az értékesítés nem jár áfafizetési kötelezettséggel.

Ha viszont a szóbanforgó eszközöket nem csupán államilag elismert nyelvvizsgához kacsolódó oktatásra használta, akkor az értékesítés után áfafizetési kötelezettsége keletkezik a fentiek szerint.

Segítségre lenne szüksége az áfatörvény gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban?
Kiadványunk praktikus útmutató azoknak a területeknek az áttekintéséhez, amelyek gyakori problémát okoznak.
Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel az "ÁFA –Speciális problémák" című kiadványt!
Részletek >>
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékelőleg adózása a kettős adóztatás szempontjából

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ünnepnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végelszámolás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs