hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfa levonása használtautó-kereskedésben alkatrész, szolgáltatás után

  • adozona.hu
3

Használtautó-kereskedő az értékesítendő személygépkocsikhoz alkatrészeket vásárol, szerelői szolgáltatásokat vesz igénybe. Levonásba helyezhetie-e ezek áfáját? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Használtautó-kereskedő különbözet szerinti adózást alkalmaz. A beszerzett személygépkocsik minden esetben továbbértékesítési célt szolgálnak. A beszerzett személygépkocsik üzemeltetéséhez, fenntartásához alkatrészt vásárolt az autókereskedő (kisebb javítások, valamint olajcsere). A megvásárolt alkatrészt pedig egy autószerelő építi be a személygépkocsikba. A kérdésem az, hogy az autóalkatrészek áfája 100 százalékban levonásba helyezhető-e a 125. § (1) bekezdés a) pontja alapján? Valamint az autószerelő számlájának áfája a 125. § (1) bekezdés f) pontja alapján levonásba helyezhető-e

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az áfatörvény 120. § értelmében az adózó olyan mértékben jogosult az előzetesen felszámított áfa levonására, amilyen mértékben azt az adóköteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében használja, hasznosítja.

A személygépkocsi fenntartásához, javításához beszerzett alkatrész áfa tartalma általános esetben nem vonható le. Az igénybe vett szolgáltatásokhoz kapcsolódóan az áfatörvény 124.§ (4) bekezdése az irányadó, mely szerint a 120. és 121. § előírásaitól függetlenül szintén nem vonható le a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatást terhelő előzetesen felszámított adó összegének 50 százaléka.

A használt gépkocsik értékesítésével foglalkozó cég az eladásra szánt személygépkocsik javításához, fenntartásához beszerzett alkatrészek áfatartalmát általános esetben nem vonhatja le. Az igénybe vett szolgáltatásokhoz kapcsolódóan az áfatörvény 124. § (4) bekezdése az irányadó, mely szerint a 120. és 121. § előírásaitól függetlenül szintén nem vonható le a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatást terhelő előzetesen felszámított adó összegének 50 százaléka.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
N.Norbert

Tisztelt Hozzászólók,

Véleményem továbbra is fenntartom, melyet az alábbi linken elérhető NAV tájékoztatás is alátámaszt.

https://www.mgoe.hu/sites/default/files/NAV_allasfoglalas_kulonbozeti_adozas.pdf

ÜDv. Nagy Norbert

papatimontankf

Tisztelt Nagy Norbert!

Folytatva Vadász Iván hozzászólását, azért alkalmazandó a 120.§ generális szabálya (azaz olyan mértékben, amilyen mértékben adóköteles tevékenységet szolgál, és a viszonteladói tevékenység annak minősül), mert a kereskedő nem "üzemeltetéshez, fenntartáshoz" veszi igénybe a javítási szolgáltatást, illetve a felsorolt termékeket, azaz rá nem vonatkozik a 124.§ tiltó rendelkezése, következésképp a 125.§ feloldó szabálya is érdektelen. Összefoglalva: a kérdésbeli előzetes áfa-k jogszerűen levonásba helyezhetők.

papattila

Vadász Iván

A szakértői válaszban nem látom indokát a levonási tilalomnak. Az áfa törvény 120. § rendelkezésére való hivatkozás alaptalan, hiszen a használt autó kereskedő az áfa köteles tevékenységéhez vásárol alkatrészt, vesz igénybe autószerelési szolgáltatást.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalakulás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close