hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfa levonása használtautó-kereskedésben alkatrész, szolgáltatás után

  • adozona.hu
3

Használtautó-kereskedő az értékesítendő személygépkocsikhoz alkatrészeket vásárol, szerelői szolgáltatásokat vesz igénybe. Levonásba helyezhetie-e ezek áfáját? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Használtautó-kereskedő különbözet szerinti adózást alkalmaz. A beszerzett személygépkocsik minden esetben továbbértékesítési célt szolgálnak. A beszerzett személygépkocsik üzemeltetéséhez, fenntartásához alkatrészt vásárolt az autókereskedő (kisebb javítások, valamint olajcsere). A megvásárolt alkatrészt pedig egy autószerelő építi be a személygépkocsikba. A kérdésem az, hogy az autóalkatrészek áfája 100 százalékban levonásba helyezhető-e a 125. § (1) bekezdés a) pontja alapján? Valamint az autószerelő számlájának áfája a 125. § (1) bekezdés f) pontja alapján levonásba helyezhető-e

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az áfatörvény 120. § értelmében az adózó olyan mértékben jogosult az előzetesen felszámított áfa levonására, amilyen mértékben azt az adóköteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében használja, hasznosítja.

A személygépkocsi fenntartásához, javításához beszerzett alkatrész áfa tartalma általános esetben nem vonható le. Az igénybe vett szolgáltatásokhoz kapcsolódóan az áfatörvény 124.§ (4) bekezdése az irányadó, mely szerint a 120. és 121. § előírásaitól függetlenül szintén nem vonható le a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatást terhelő előzetesen felszámított adó összegének 50 százaléka.

A használt gépkocsik értékesítésével foglalkozó cég az eladásra szánt személygépkocsik javításához, fenntartásához beszerzett alkatrészek áfatartalmát általános esetben nem vonhatja le. Az igénybe vett szolgáltatásokhoz kapcsolódóan az áfatörvény 124. § (4) bekezdése az irányadó, mely szerint a 120. és 121. § előírásaitól függetlenül szintén nem vonható le a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatást terhelő előzetesen felszámított adó összegének 50 százaléka.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
N.Norbert

Tisztelt Hozzászólók,

Véleményem továbbra is fenntartom, melyet az alábbi linken elérhető NAV tájékoztatás is alátámaszt.

https://www.mgoe.hu/sites/default/files/NAV_allasfoglalas_kulonbozeti_adozas.pdf

ÜDv. Nagy Norbert

papatimontankf

Tisztelt Nagy Norbert!

Folytatva Vadász Iván hozzászólását, azért alkalmazandó a 120.§ generális szabálya (azaz olyan mértékben, amilyen mértékben adóköteles tevékenységet szolgál, és a viszonteladói tevékenység annak minősül), mert a kereskedő nem "üzemeltetéshez, fenntartáshoz" veszi igénybe a javítási szolgáltatást, illetve a felsorolt termékeket, azaz rá nem vonatkozik a 124.§ tiltó rendelkezése, következésképp a 125.§ feloldó szabálya is érdektelen. Összefoglalva: a kérdésbeli előzetes áfa-k jogszerűen levonásba helyezhetők.

papattila

Vadász Iván

A szakértői válaszban nem látom indokát a levonási tilalomnak. Az áfa törvény 120. § rendelkezésére való hivatkozás alaptalan, hiszen a használt autó kereskedő az áfa köteles tevékenységéhez vásárol alkatrészt, vesz igénybe autószerelési szolgáltatást.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető nem működő cégben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalékelőleg előző év

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Import Angliából

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close